Referat - Grigore Vieru

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
2194
Etichete
grigore, vieru
Descarcari
339
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Comentariul literar al poeziei „ Mama, tu esti ...”
de Grigore Vieru

Grigore Vieru ( 1935) s-a afirmat ca unul dintre cei mai talentati poeti din Republica Moldova.Volumele sale: „ Versuri”(1965), „Numele tau”(1968), „Aproape”(1974), „ Fiindca iubesc” (1980), „Taina care ma apara”(1983), „Cel care sunt”(1987), au constituit adevarate capodobere în literatura româna.În operele sale pentru cei mari ,G.Vieru porneste de la divinitate ori poate mai curînd de la sacralizarea unor fiinte si adevaruri , pe care literatura „realismului socialist”, nereusind sa le lichideze definitiv, le trecea cu o stentatie pe un plan secundar.
În contextul expresiei lui Emilian Bucov „ Patria-mama ti-i gîndul si fapta...”, Grigore Vieru a afirmat profund si poetic: „Mama, tu esti patria mea!”.
Poezia „ Mama, tu esti...” are un efect revolutionar si a fost scrisa în perioada postbelica. Tema poeziei se defineste prin conceptul de patrie, astfel încît mama devine un simbol ce cuprinde toate axele definitorii ale patriei.
Poezia ilustreaza imaginea tarii reunita cu cea a mamei întru-un context ansamblat în sentimente si figuri semantice.
Mama apare în acest context ,precum si în literatura româna ca un simbol al adapostului, al credintei, al hranei, al dragostei materne, care este înaltat în fruntea tuturor fenomenelor si fiintelor de pe acest pamînt. Mama devine vîrful emotiilor si starilor eului liric.
Titlul poeziei este structurat pe baza unei metafore profunde, care si este un început al descrierilor ce vor urma pe parcursul poeziei. Multimea de idei ce reliefeaza cuvîntul „ mama” este ilustrata de punctele de suspensie care îndeamna la meditatie, la gîndire profunda privind universul patriotic.
Structura, semnificatii, limbaj artistic
Versurile nu sunt structurate în strofe, ceea ce evidentiaza faptul ca poetul exprima o idee unica, aceea a definirii conceptul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org