Referat - Haimanale

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
431
Etichete
haimanale
Descarcari
278
Nota
0 / 10 - 0 voturi


1. Haimanale – satul unde s-a nascut

Satul în care s-a nascut Caragiale se numea Haimanale si el se gaseste la jumatatea distantei dintre Ploiesti si Târgoviste lânga manastirea Margineni . Satul Haimanale din judetul Prahova , era o adunatura de casute saracacioase , cu oameni pripasiti pe acele coclauri – de unde provine si numele ironic al catunului .
Caragiale s-a nascut la data de 30 ianuarie 1852 în casa lui Luca , gramaticul manastiri Margineni si Cati find numit Iancu si alintat Iancutu – viitorul scriitor Nenea Iancu .
Este botezat la data de 7 ferbruarie 1852 la biserica manastirii .

2. Parintii si rudele

Târziu , I.L. Caragiale recunoaste ca este nepotul unui grec bucatar . Bunicii dinspre tata , Stefan si Maria , îsi aveau radacinile în insula Indra , din golful Egina , aproape de Atena . Ei venisera în Tara Româneasca în suita domnului fanariot Ion Caragea în anul 1812.
Dupa fuga lui Caragea în timpul faimoasei ciume , Stefan si Maria care purtau initial numele de Caragea devenit mai apoi Caragialii ,au ramas pe malurile Dâmbovitei unde meseria de bucatar este foarte cautata .
Stefan si Maria au avut cinci copii : Luca , Costache , Ecaterina , Anastasia si Iorgu . Venirea lor în Tara Româneasca a fost cu noroc, cei trei frati Caragiale si-au înscris numele în istoria teatrului românesc , I.L. Caragiale a devenit mare scriitor clasic român , iar feciorii acestuia Mateiu Caragiale a devenit prozator si Luca Ion Caragiale a devenit poet simbolist .
Tatal lui I.L. Caragiale , Luca a fost actor dar fiindca familia saracise renunta . El se casatorise cu Caliopi , actrita la Societatea Filarmonica . Din cauza neântelegerilor se desparte de Caliopi , renunta la teatru si îsi gaseste o slujba în administratia Manastirii Margineni , fiind copist devenind apoi secretar al sfintei manastiri .
Mama lui I.L. Caragiale este Ecaterina Chiriac Caraboa nascuta în 1815 la Brasov într-o familie de aromâni si care traia cu Luca Caragiali înca din anul 1848


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org