Referat - Hans Christian Andersen

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
5166
Etichete
hans, christian, andersen
Descarcari
944
Nota
9.67 / 10 - 3 voturi

Hans Christian Andersen
(1805-1875)
compunere
Alexandra-Andreea STANESCU, Cls. a VI-a A
Scoala Generala nr. 3 „Nicolae Titulescu” Bucuresti
Martie 2003
Andersen, Hans Christian (1805-1875), autor danez ale carui basme au fost traduse în mai mult de 80 de limbi si care au inspirat piese de teatru, balete, filme, sculpturi si picturi. Scriitorul H. C. Andersen s-a nascut la Odensee în anul 1805, în perioada marilor victorii napoleoniene in Europa.
El a suferit mult în copilarie din cauza saraciei si a neglijentei familiale si ca urmare la vârsta de 14 ani a fugit de acasa la Copenhaga. Acolo a lucrat pentru Jonas Collins, directorul Teatrului Regal, pâna când Collins a adunat banii necesarii educatiei adolescentului Hans Christian.
Dupa studii, Hans Christian a mai lucrat într-o casa de comert, dar a lucrat neobosit sa devina scriitor profesionist.
Începând cu anul 1822, Andersen a publicat poezii, proza si a produs piese de teatru. Primul sau succes a fost “O calatorie de la Canalul Holmen la capatul rasaritean al Insulei Amager in anii 1828 si 1829” (1829), o povestire fantastica în genul celor scrise de autorul german E.T.A. Hoffmann.
Primul sau roman “Improvizatorul” a fost primit bine de public si critici în anul 1835, iar prima lui carte de basme a fost publicata tot în anul 1835.
Scriitorul a calatorit mult în Europa, Asia si Africa, producând multe romane, piese de teatru si carti de calatorii. A devenit însa faimos prin cele mai mult de 150 de basme si povestiri pentru copii, care l-au asezat între cei mai importanti scriitori din lume.
Basmele sale “Ratusca cea urâta” (1843), “Hainele cele noi ale Împaratului” (1837), “Craiasa Zapezii” (1844), “Pantofiorii rosii” (1845) si “Mica Sirena” (1837) au reprezentat inovatii în literatura acelei vremi prin bogatia sentimentelor si a ideilor descrise si prin modul în care foloseau limbajul popular.
Hainele cele noi ale imparatului
Scriitorul danez Hans Christian Andersen a scris “Hainele cele noi ale Împaratului” în anul 1837. Basmul povesteste istoria unui rege natâng si înfumurat care credea ca doar oamenii bogati si destepti pot vedea hainele sale cele noi facute de un croitor lingusitor si smecher.
Împaratul s-a plimbat gol prin orasul sau, în vazul supusilor care îl linguseau spunându-i ce frumoase sunt hainele cele noi. Doar un baietel din popor a avut curajul sa strige “Regele e gol!”, iar strigatul lui a fost apoi repetat de toti poporenii.
Împaratul a fugit, ascunzându-se în palat, rusinat de hohotele supusilor sai la vederea hainelor cele “noi”.
Mica Sirena
Basmul “Mica Sirena” a fost scris tot în anul 1837 si povesteste istoria unei sirene care s-a îndragostit de un tânar print pe care l-a salvat din valuri în timpul unui naufragiu, pe furtuna. Pentru a putea fi alaturi de alesul inimii sale, mica sirena îsi vinde parul frumos, îsi pierde graiul si coada si primeste în schimb picioare de om, nedeprinse a umbla, care îi dadeau dureri grozave.
Alaturi de iubitul sau cunoaste multe îndoieli si chinuri, vazând cum acesta se casatoreste cu printesa frumoasa, dar mica la suflet, pe care el o credea salvatoarea lui.
Povestea trista a Micii Sirene i-a impresionat atât de mult pe locuitorii din Copengaha, încat au ridicat în port statuia micii sirene, care vegheaza drumul apelor.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org