Referat - Hanu Ancutei - Fantana dintre plopi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
700
Etichete
hanu, ancutei, fantana, dintre, plopi
Descarcari
326
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Hanu Ancutei - Fantana dintre plopi

Povestirea reprezinta o specie literara a genului epic, avand dimensiuni restranse (poate fi incadrata intre schita si nuvela), cu o actiune limitata la o singura intamplare relatata.
Ca specie,povestirea este cultivate inca de la sfarsitul Antichitatii latine,aparand apoi mentionata in timpul Evului Mediu si in Renastere, cand atinge apogeul prin “Decameronul” lui Boccaccio.
In secolul al XIV-lea cand in Europa incepe utilizarea termenului de “nuvela”, nu exista o distinctie reala intre povestire si nuvela deoarece erau construite initial pe aceleasi principii. Astfel, “Decameronul” lui Boccaccio a fost considerat multa vreme drept o succesiune de nuvele. Confuzia, care are la baza predominanta actiunii in ambele specii, poate fi eliminate prin precizarea ca in povestire actiunea este preponderenta, pe cand in nuvela accentul cade asupra personajului.
Asociate cu temenul de povestire sunt si conceptele de “short-story”, termen provenit din limba engleza,aplicabil tuturor speciilor de mica intindere, si “kurtzgeschichte”,termen al limbii germabe ce desemneaza o anumita categorie a naratiunii scurte, la persoana I, cu final deschis.
Povestirea propune o viziune subiectiva a unui narator prin faptul ca evenimentul i s-a intamplat povestitorului sau unui prieten apropiat, detaliu care permite naratorului o buna cunoastere a evenimentului si, implicit, o percepere subiectiva a acestuia. Accentul este plasat asupra actiunii in detrimental evolutiei psihologice a personajului, iar existenta unui singur nucleu epic important determina existenta unui singur plan narativ, ceea ce conduce la o actiune lineara. Personajele sunt construite mai ales prin prisma unui portret moral, cu o vizibila conotatie afectiva, portretul fizic fiind introdus doar schematic, succinct, avand rolul de a sustine de fapt trasaturile interioare ale personajului.Limbajul povestirii are o vizibila conotatie populara, fiind dominat de marci ale


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org