Referat - Iarna - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
353
Etichete
iarna, analiza
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi
















Pastelul este o poezie lirica in care autorul descrie un tablou din natura prin intermediul caruia isi exprima in mod direct sentimentele.Termenul de pastel a fost imprumutat din pictura.
In diversitatea de teme abordate de Vasile Alecsandri,un aparte il ocupa pastelurile,specie literara al carei creator si reprezentant de seama este si in care canta frumusetile naturale in general si ale locurilor natale in special.Pastelurile lui pot fi grupate in patru cicluri din punct de vedere tematic: al anotimpurilor(din acesta face parte si poezia Iarna),al muncitorilor agricole,al Mircestilor si un ciclu exotic.
Pastelul Iarna a aparut in numarul 3 din aprilie 1868 al revistei ,,Convorbiri literare” si ca in cazul oricarui pastel este o descriere in versuri a unui peisaj de dimensiuni impresionante peste care s-a instalat (devenind stapana) iarna.
Titlul acestei poezii este simplu,necautat si sugereaza un tablou din natura in ansamblul hibernal.Cele patru strofe ale poeziei reprezinta o pata de culoare a acestui anotimp.Poezia este structurata in doua parti.
Partea intai e constituita din primele trei strofe si descrie o imagine de ansamblu a naturii revasite si coplesita de ravagiile iernii,iar cea de-a doua reprezentata de strofa finala,prezinta un peisaj insufletit de aparitia soarelui.
Inca din prima strofa autorul fixeaza,ca in orice tablou descriptiv,dimensiunile spatiale ale tabloului si a iernii,iarna apare ca o fiinta fantastica deoarece ,,Lungi troiene calatoare se cern usor”. ,,Raspandind fiori de gheata/Pe ai tarii meri dalbi” .
Soarele,in strofa urmatoare,este redus la dimensiunea unui glob ,,rotund si palid” ce abia se zareste printre nori ,,Ca un vis de tinerete/Printre anii trecatori”.
In cea de-a treia strofa a pastelului intreg pamantul este transformat intr-o intindere pustie,fara urme,fara drum,in timp ce satele se lasa ghicite doar prin ,,Clabuci albii de fum”.Aici pastelul intregeste tabloul de iarna si schiteaza planul de rest


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org