Referat - Iarna de Vasile Alecsandri

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
629
Etichete
iarna, vasile, alecsandri
Descarcari
218
Nota
0 / 10 - 0 voturi

IARNA
de Vasile Alecsandri
Poezia “Iarna” este un pastel creeat cu ajutorul unui limbaj aristic incarcat cu figuri de sil:personificari,epitete,comparatii,inversiuni,hiperbole,metafore. Poezia cuprinde doua tablouri:in pima parte-corespunzatoare primelor trei strofe-este descris un spatiu vast,in care ninsoarea acopera intreaga tara,iar in a doua parte –ultima strofa-prezinta acelasi peisaj inseninat de aparitia soarelui si insufletit de prezenta omului si de clincletul de zurgalai al saniei.
In prima strofa este descris tabloul de natura in care iarna personificata “cerne” din vazduh “norii de zapada “ in cantitati enorme incat par “lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada”.Spatiul ceresc este sugerat de espersiile:”din vazduh”,”norii de zapada”. Fulgii personificati care intr-un dans de “fluturi albi” imprastie “fiori de gheata” pe ai tarii umeri dalbi”,tara fiind personificata aceasta aratand ca o doamna cu umeri albi. In prima strofa atmosfera este apasatoare deoarece orizontul este acoperit de o perdea groasa de nea,iar nota de veselie,voiosie este data de roiul de “fluturi” care “danseaza” in aer. Imaginile vizuale sunt alcatuite cu ajutorul figurilor de stil:epitetele personificatoare-“cumplita iarna”,” troiene calatore”,”fiori de gheata”,”umeri dalbi”-, personificari –“fulgii zbor”,”iarna cerne”,”iarna[…]cerne”,”fulgii[…] raspandind” si comparatia “fulgii[…]plutesc in aer ca un roi de fluturi albi”.
In strofa a doua abundenta zapezii este scoasa in evidenta prin repetitia verbului “ninge” si a adverbului “iara”.In aceasta strofa ninsoasrea este atat de puternica incat “mandra tara”(epitet personificator aflat in inversiune)personificata “se imbraca” cu o “zale argintie”(hiperbola).Desi timid soarele ne da o speranta in aceasta mare de ninsoare facandu-si aparitia printre nori intr-o dubla comparatie “soarele rotun


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org