Referat - Imparatia tatalui

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
508
Etichete
imparatia, tatalui
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Imparatia tatalui

Basmul “Prâslea cel voinic si merele de aur” este un basm popular cules de Petre Ispirescu si publicat în volumul “Legendele si basmele românilor” din 1882.
Basmul este specia epicii populare si culte, în proza sau, mai rar, în versuri, de mare întindere în care se nareaza întâmplari reale ce se împletesc cu cele fantastice. La actiune participa personaje imaginare, înzestrate cu puteri supranaturale, ce reprezinta binele si raul, iar în final acesta este învins.
Subiectul se poate rezuma cu usurinta. A fost odata un împarat care avea trei fii. In gradina împaratiei avea un pom care facea mere de aur, din care împaratul nu reusise sa guste, deoarece erau furate înainte de a se coace. An de an, multi voinici, inclusiv fii mai mari au pazit pomul pentru a prinde hotul,dar n-au reusit. Numai Prâslea reuseste sa-l raneasca si sa duca mere tatalui sau.
El porneste împreuna cu cei doi frati mai mari în urmarirea hotului si, la un moment dat, drumul duce spre tarâmul celalalt. Voinicul coboara acolo si ajunge la palatele zmeilor care furasera trei fete de împarat. El se lupta cu zmeii, îi omoara, elibereaza fetele si dupa ce transforma palatele în trei mere, se întoarce la locul unde coborâse. Fratii sai trag afara numai pe cele trei fete,iar pe Prâslea îl parasesc cu gând sa-l piarda. Ramas pe tarâmul celalalt, voinicul salveaza puii unei pasari zgripsor, care drept recunostinta, îl scoate la suprafata pamântului.
Revenit în împaratia tatalui sau, dupa multe încercari, este recunoscut, fratii sai sunt pedepsiti, iar el se însoara cu fata cea mica si-i urmeaza tatalui sau la domnie.
Personajul principal al basmului este Prâslea. El participa la întreaga actiune si este reprezentantul binelui, întruchipând idealul etic de dreptate, cinste si adevar. Numele sau sugereaza calitatile eroului: cel mic, dar si cel viteaz. Desi este ironizat la început de tatal sau, reuseste sa-l convinga a-l lasa si pe el sa pazeasca marul de aur. Inteligent, îsi fa


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org