Referat - In dulcele stil clasic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
456
Etichete
dulcele, stil, clasic
Descarcari
269
Nota
0 / 10 - 0 voturi

NEOMODERNISM


In dulcele stil clasic

de Nichita Stanescu

Poezia face parte din volumul "In dulcele stil clasic" aparut in 1970 si reprezinta trecerea la etapacreatiei de maturitate. Aceasta coordonata artistica se caracterizeaza prin intoarcerea autorului la traditia poetica.
Titlul ilustreaza optiunea autorului pentru atingerea perfectiunii creatoare, stilul clasic fiind considerat un astfel de ideal. Determinantul "dulce" implica starea melancolica, nostalgica.
Tema o constituie arta poetica ce surprinde conceptia autorului despre arta si menirea ei. Incadrata in estetica neomodernista, poezia se raporteaza la o intreaga traditie lirica pe care si-o asuma ca model.

Strofa I
Strofa I a poeziei "In dulcele stil clasic" deschide semnificatiile textului prin conturarea unor structuri de suprafata si a unor semnificatii metaforice prezente in structura de profunzime. Metafora centrala a poeziei "In dulcele stil clasic" devenita laitmotiv este reprezentata de versul "Pasul tau de domnisoara". Semnificatia acestuia o constituie inspiratia poetica. Descendenta creatiei eminesciene se contureaza din evocarea inceputurilor literaturii, a greutatii scrisului in limba romana "Dinr-un bolovan coboara". Un alt moment in evolutia liricii romanesti este sugerat prin referinta inter-textuala la creatia folclorica: "Dintr-o frunza verde, pala".
Strofa a II-a
Debuteaza cu metafora "Dintr-o inserare-n seara" care asaza poezia romaneasca ca un reper esential al traditiei liricii romanesti. In versurile "Dintr-o pasare amara/Pasul tau de domnisoara" apare exprimata dimensiunea tragica a existentei metafizice prin distrugerea raportului armonios eul liric - univers. Este invocata prin metafora "pasare amara" estetica modernista a lui Blaga sau Bacovia.
Strofa a III-a
Incepand cu strofa a III-a perspectiva lirica se schimba facand aluzie doar la clipa revelatorie a inspiratiei, sugestiva in acest sens fiind repe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org