Referat - In lipsa altei preocupari

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
312
Etichete
lipsa, altei, preocupari
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi

In lipsa altei preocupari
I. Ion Luca Caragiale a ramas pana azi unul dintre cei mai importanti dramaturgi din literature romana, dar numele sau este legat si de inegalabilele “Momente si schite”, care prezinta la modul comic intamplari la care participa personaje representative din societatea de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
II. Schita este o opera epica in proza, de scurta intindere, in cre se nareaza o intamplare semnificativa din viata unor personaje, desfasurata intr-un interval de timp si spatiu restrans. Fiind o opera epica, autorul isi exprima indirect gandurile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor. In aceasta schita naratorul este si personaj, participarea directa la actiune justificand nararea la persoana I.
Schita “Vizita” infatiseaza intamplari care evidentiaza tema carentelor educative din familia mic burgheza contemporana autorului.
Titlul prefigureaza imprejurarea in care naratorul constata si se confrunta cu efectele unei educatii defectuoase, caracterul general al intamplarii facand din Ionel reprezentantul unui segment important al societatii , a carui caracteristica morala o reprezinta sfidarea bunului simt si ignoranta.
Fapt intalnit si in alte opere ale lui Caragiale, firul epic – structurat pe momentele subiectului – debuteaza cu intriga, care consta in motivarea vizitei cu ocazia zilei onomastice a fiului doamnei Maria Popescu.
In expozitie autorul il prezinta pe Ionel, un copil de “vreo opt anisori” imbracat in uniforma de rosiori, caruia ii face mare placere mingea primita in dar. Se remarca aici ironia fina a autorului prin opunerea celor doua obiecte: mingea, specifica varstei copilului, si uniforma de rosiori, care ar trebui sa impuna respect si responsabilitate.
Desfasurarea actiunii evidentiaza urmarile unei pseudoeducatii pe care mama copilului se simte datoare sa si-o asume laudativ . prima consecinta a acestei preocupari se face imediat simtita din camera alaturata unde Ionel pune in pericol si


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org