Referat - In vreme de razboi - descriere

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
458
Etichete
vreme, razboi, descriere
Descarcari
230
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Chicheanu Alexandru
In vreme de razboi
de I. L . Caragiale

A. Continut
Capitolul I
Ceata de talhari este prinsa in padurea Dobrenilor. Acestia erau urmariti de trei ani pentru ca furau cai, jefuiau si omorau oameni. De curand ii facusera o vizita lui popa Iancu din Podeni.
Toata lumea credea ca popa gasise vreo comoara, deoarece averea sa crescuse mult in ultima vreme. “Intr-o seara parintele Iancu a facut prostia sa ramana acasa de tot singur”. “Pe la doua dupa miezul noptii, iacata oaspeti negri: l-au legat, l-au schingiuit si i-au luat o groaza de bani.”.
Peste doua saptamani arendasul de la Darmanesti si o ruda batrana au fost calcati de hoti. Baba facu greseala de a tipa si arendasul trase cu revolverul. Hotii i-au chinuit pana i-au omorat. Si de aceasta data suma furata fu insemnata.
Popa Iancu ajunge la o carciuma unde se intalneste cu d. Stavrache, fratele mai mare al acestuia. Preotul ii spune fratelui sau ca el este liderul bandei de hoti si ca jaful de la el de acasa a fost doar ca sa elimine suspiciunile.
Parintele cere ajutorul fratelui sau insa acesta il refuza. In timp ce vorbeau, afara s-au auzit deodata zgomote si batai puternice in usa pravaliei. Popa Iancu il roaga sa nu deschida insa acesta il impinge si afla ca nu sunt razesii ci un grup de voluntari condusi catre Dunare de doi sergenti si un ofiter.
Dupa ce petrecerea s-a terminat neica Stavrache s-a dus la fratele sau si la tuns pana la piele, i-a taiat barba scurt si la sapunit bine, pentru a nu fi recunoscut, si dimineata l-a trimis alaturi de voluntari la Dunare.
Dupa multa vreme d. Stavrache primeste o scrisoare de la popa Iancu. El se afla acum la Plevna si era sergent, primise “Virtutea militara” si decoratie ruseasca. In curand Plevna avea sa fie atacata. Hangiul se mai uita o singura oara la data de pe hartie si apoi o mototoli. Scrisoarea fusese expediata cu trei zile inainte ca Plevna sa fie luata. “Primarul mai stia [...] ca voluntarii au sa f


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org