Referat - Incornoratul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
331
Etichete
incornoratul
Descarcari
253
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Paulis Gabriel

CARACTERIZAREA PERSONAJELOR DIN OPERA “O SCRISOARE PIERDUTA” DE I. L. CARAGIALE DUPA CLASA TIPOLOGICA:
Criticul interbelic Pompiliu Constantinescu a împartit tipurile comice din teatrul caragialesc în noua clase tipologice.
Incornoratul
Zaharia Trahanache este “prezidentul comitetului permanent, comitetului electoral, comitetului agricol si al altor comitete si comitii”,el se bucura de o veche si solida autoritate, de prestigiu recunoscut chiar si de opozitie. “Venerabilul neica Zaharia” este “stâlpul” local al partidului de învatîmânt, desi sustine ideea integritatii morale a societatii, practica înselaciunea atât în familia sa, cât si ca sef al partidului, falsificând listele cu alegatori. Ambitia politica si comoditatea vietii îl fac sa pastreze cu strasnicie “enteresul” de a fi prieten cu prefectul. Este vanitos, încornorat, ridicol prin contrastul dintre aparenta si esenta, este senil si ramolit, plat în gândire, dar numai aparent naiv, pentru ca pregateste cu abilitate contrasantajul. Este incult, dovada fiind ticurile verbale “ai putintica rabdare”, repetarea mecanica a unor fraze împrumutate de la fiul sau, pe care-l citeaza “Tatito, unde nu e moral, acolo e coruptie si o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are”. Numele sau sugereaza zahariseala (Zaharia) si faptul ca poate fi usor modelat, ca o trahana (Trahanache), de catre superiorii “de la centru, dar mai ales de Zoe.
Junele – prim
Stefan Tipatescu este prefectul judetului pe care îl administreaza ca pe propria mosie, având o mentalitate de stapân absolut. Tânar, prezentabil, tipul aventurierului, Tipatescu este orgolios, abuziv, încalca legea, daca “o cer interesele partidului”. Este demagog, face caz de amoralitatea lui Catavencu, când el însusi este corupt si imoral, traind tihnit în umbra Zoei Trahanache. Numele lui vine de la “tip”, care semnifica june prim, om rafinat, abil, aventurier.
Cocheta adulterina
Zoe Trahanach


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org