Referat - Joc si joaca in literatura romana

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
680
Etichete
joc, joaca, literatura, romana
Descarcari
355
Nota
0 / 10 - 0 voturi


































Joc si joaca in literatura

Jocul nu este doar o tema culturala si literara, ci si, in buna masura, un mod de existenta. Intr-un anume fel, copilaria se confunda cu jocul. La aceasta varsta jocul este o forma de participare benevolta la cadrul si conventiile jocului. Joaca este depasita dintr-o nevoie de evadare, venita odata cu inaintarea in varsta, din imediat si de trecere intr-o lume a implinirilor virtuale. Jocul insemana nu doar placere, ci si indrazneala si risc, inteligenta, vocatie si experienta, acesta fiind o activitate umana complexa, greu de cuprins intr-o definitie unitara si multumitoare, data fiind marea diversitate a formelor sale de manifestare.
Dupa Roger Caillois, jocul nu este numai „activitatea specifica pe care o denumeste, ci totalitatea figurilor, simbolurilor sau instrumentelor necesare activitatii respective, sau functionarii unui ansamblu complex”. Caillois realizeaza o grupare a jocurilor in patru clase, identificand doua principii ale acestuia: pe de o parte „Paidia” se refera la o oarecare fantezie necontrolata, un principiu comun de divertisment, lipsa regulilor si a constrangerilor; la extremitatea opusa se situeaza „Ludus”, care presupune disciplina, supunerea in fata unor conventii, a unor imperative. Nu se pot opune, afirma scriitorul, jocurile de carti celor de indemanare. Trebuie sa se tina seama de atmosfera jocului si de natura participantilor, de modul in care ei sunt angrenati in joc. Un joc poate mobiliza mai multe energii sau calitati. Jocurile pot deveni, astfel, AGON (competitie), ALEA (noroc), MIMICRY (simulacru) si ILINX (vertij).
Principalele trasaturi ale jocului sunt evidentiate in studiul „Homo Ludens”: jocul „poate fi numit o actiune libera, constienta ca este si situata in afara vietii obisnuite, o actiune care totusi il poate absorbi cu totul pe jucator, o actiune de care nu este legat nici un interes material direct si care nu urmareste nici un folos, o actiune care se desfaso


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org