Referat - Jocul Ielelor

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1815
Etichete
jocul, ielelor
Descarcari
574
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Jocul ielelor
de Camil Petrescu
ACTUL 1
Tabloul 1-Actiunea se petrece la redactia ziarului “dreptatea sociala”,in biroul directorului.Din ziar lipsesc sefiisi sunt doar lucratorii marunti care se confrunta cu lipsa materialului de tiparit.
Fiecare redactor e plecat sa caute material,apare un barbat de 60 ani,foarte grav(Responsabilul) care vine sa-i anunte ca va fi revolutie,pe data de 18 mai 1914 si le aduce un plic cu o proclamatie catre muncitori si o suma pt. tiparire.Apoi apare si un agent care-l tot urmareste pe acest om si care le spune povestea stranie a lui Kiriac(cel care vede revolutia peste tot,in data de 18).
Intriga:Intr-un alt ziar apare referirea ca “dreptatea sociala” ar avea ceva cu Ministrul de Justitie,se intrevad masuri drastice,dar ei se bucura pt. ca le creste tirajul.Se vorbeste de un caz interesant petrecut in fr.(Calmette/Caillaux);ziaristul publica scris. de amor ale d-nei Caillaux dar Penciulescu nu e de acord cu acest lucru.
Aflam vesti de la Paris:d-na Caillaux sotia Ministrului de Justitie l-a ucis pe dir. Ziarului(Calmette) la el in birou,cu un pistol rezultand anticiparea evenimentelor.Cand apare Gelu,se vorbeste din nou despre cazul din Romania,acesta este hotarat sa-l demaste pe ministru desi colegii ii sugereaza faptul ca nu va fi usor.(Gelu R. 27-28 ani,autoritar,elegant).
Tabloul 2-Actiunea se muta in cabinet la Sinesti:46 ani,inalt,lat in umeri ,fumeaza,suna telefonul,el raspunde,prezentandu-se:” Ministrul Justitiei”,apoi spune:”Nu”.Nu exista dialog,autorul doar descrie,in acest indiciu de regie,ce trebe sa vada spectatorii in cateva minute.
Tabloul 3-Apare la redactie Elena Boruga,sotia lui Petru B.,inchis de 7 ani,care vine sa se planga lui Gelu si lui Praida;acestia ii cer sa mearga la inchisoare desi ea e casatorita cu altul si sa se prefaca (sic) ca totul e normal.Ea ar vrea sa divorteze.Ei se roaga sa lase macar copilul sa mearga cu ei sa-l viziteze.Intre timp,soseste la redactie fostul ministru(conservator) Nacianu(50 ani,aratos,cu barba tunsa scurt).Aflam ca l-a cunoscut pe tatal lui Gelu si chiar pe Gelu (cand era copil).Gelu marturiseste ca avea numai 6 ani cand tatal lui a murit intr-un accindent de vanatoare.Si fostul ministru il atentioneaza in legatura cu avertismentele(de 8 zile) ca se va publica o scris. Nacianu ii cere sa-I dea lui documentele,pt. a putea face o interpelare in parlament spre a-I da jos pe cei din guvern.Nu-l crede pe Gelu ca ar avea un asemenea document.Dupa ce pleaca Nacianu,Gelu ii arata o scrisoare lui Praida:e semnata de Maria Sinesti si ii e adresata lui,o e scrisoare de dragoste in care Maria I se destainuie,povestind ca sotul ei a schimbat testamentul unei matusi de-a ei(avearea ar fi trebuit data in scopuri caritabile) l-a rupt pe cel real si a pus altul in loc,femeia fiind asfixiata cu perna.Ingretosata de faptele sotului,Maria vede in el “un stalp de lumina” el o iubeste si ar fi vrut sa se caratoreasca cu ea,dar ea a ramas cu sotul din cauza copiilor.
Tabloul 4-Gelu si Praida merg in vizita la inchisoare,la Petru Boruga,cu copilul.Petru e suparat ca n-a venit si nevasta lui.Il mint ca e bolnava,ii duc pachet dar acesta constata neregului in pachet(i-a trimis tutun,desi nu fumeaza,carti ,dar nu si ochelari).Petru povesteste de conditiile grele din inchisoare(frig,mucegai,mizerie) care acum nu-l mai deranjeaza pt. ca deja simte ca-i putrezesc oasele de vii.Tovarasii ii promit ca incearca sa-l scoata de acolo cat mai curand.
Tabloul 5-se revine la cadrul lui Saru Sinesti,care fumeaza ganditor.De data aceasta vorbeste,intreband-o pe servitoare ce face sotia sa.Aceasta ii comunica faptul ca d-na nu vrea sa-I vorbeasca,sta citeste si se plimba prin camera.
ACTUL 2
Tabloul 6- Maria S. citeste pe ascuns gazetele.O viziteaza verisoara ei,Roxana ,o invita in oras.E ingrijorata de ceea ce se intampla cu ea,a venit la cererea ministrului.Servitoarea o anunta ca a telefonat matusa lui Gelu pt. a-I spune ca nici ea nu l-a gasit acasa.Accepta sa vorbeasca cu sotul ei.aflam ca au 2 copii,ea are doar 27 ani,el a luat-o de la pension,dar se pare ca nu s-au iubit niciodata.Ea ii cere sa plece,sa lase politica,dar el nu intelege de ce.S.S. ii promite ca vor pleca peste 2 saptamani,dupa ce se rezolva problemele.Ea nu e multumita,vrea sa scape de tot,ii marturiseste ca e necajita de ceea ce scriu ziarele.Ii care din nou sa renunte,el e aproape gata sa cedeze ,cuprins de pasiune pt. ea,dar brusc isi da seama ca s-ar fi putut ca cineva sa-I ceara sa faca acest lucru.Stie ca Gelu I-a fost amant 3 ani,unde s-au intalnit,ea nu-l crede,ii cere dovezi,ii povesteste o intamplare de la Paris,cand el s-a intors pe neasteptate si ea l-a ascuns in baie.Il uraste pt. rabdarea lui,pt. tenacitat...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org