Referat - Jonathan Swift

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
707
Etichete
jonathan, swift
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Jonathan Swift
(1667-1745)

S-a nascut în Irlanda, la Dublin, desi se trage dintr-o familie de origine engleza. Ramas orfan de tata, care profesase avocatura, iar mama sa fiind nevoiasa, este crescut si educat de un unchi bogat, scriitor si om politic Wiliam Temple. Între anii 1673-1681 Ionathan învata la Kilkenny Grammar School, în Irlanda, dupa care termina Colegiul Trinity din Dublin cu gradul de semilicentiat în litere. Fiind o fire asociata dar cu o vointa de fier, studiaza mult, astfel ca în 1692 îsi a licenta la Oxford, iar în anul 1701 doctoratul în teologie.
Viata si-a împartit-o între Londra si Dublin, devenind mai cu seama dupa moartea lui W. Temple, care-i lasase o mica mostenire, un aprig aparator al poporului irlandez fata de abuzurile puterii Britanice.
Un timp a fost secretarul particular al unchiului sau, apoi preot în parohiile Kilroot si Laracor, ca sfârsitul vietii sa-l gaseasca decan al catedrei Saint Patrik din Dublin unde a si fost înmormântat.
Era sarcastic, mândru, râdea rar, foarte iritabil, vesnic de multumit de sine si de altii, iar cu sotia sa, Stella s-a purtat rece, desi o iubea. H. Taine l-a numit „inventatorul ironiei”.
A scris satire si pamflete cu caracter „exploziv”. Apoi, un „jurnal pentru Stella” (sept. 1710-iunie 1713), lucrare unica în istoria literaturii engleze, care este o cronica zilnica a vietii sal intime si sociale.
Cartea cu care ramâne cel mai cunoscut este însa „Calatoriile lui Gulliver”, începuta în 1720 si terminata sase ani mai târziu. Ea a fost scrisa la rugamintea unor prietenii cu care Swift frecventa acelasi club. Este o capodopera. A avut un succes enorm înca de la aparitie, apreciata „de la copii pâna la ministri”, cum spunea Pope într-o scrisoare adresata autorului. Scrisa în patru parti (în tara liliputanilor, a uriasilor, în tara zburatoare Laputa si în cea a cailor întelepti), personajul Gulliver ofera prin descrierea peripetiilor sale o lectura placuta, captivanta, o excursie într-un fantastic foar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org