Referat - La Ce Latra Grivei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2554
Etichete
latra, grivei
Descarcari
873
Nota
7.5 / 10 - 4 voturi


La ce latra grivei ?
de Marin Sorescu
Important scriitor contemporan , Marin Sorescu (1936-1996) a scris poezie , proza, teatru ,precum si literatura pentru copii. Poezia sa aduce o nota originala de ironie de rasturnare a cliseelor, apeland la jocul de cuvinte sau la “ scrisul-spectacol “. Demonstreaza astfel implicarea in problematica vietii contemporane , poezia devine o forta agresiva si incearca sa coboare in realitatea bruta .
Marin Sorescu debuteaza cu volumul “Singur printre poeti “(1964) remarcat de G. Calinescu , urmat de volume precum “Poeme” ,”Moartea ceasului “, “Suflete bun la toate “(1972) sau “Astfel” (1973) .
Spirit lucid neobosit scriitorul reinterpetreaza unele marimituri ale umanitatii fie in poezie (Tineretea lui Don Quiijote ) fie in teatru (Ioan Paracliserul )
Lectura “La ce latra Grivei ? “ face parte din volumul “Unde fugi de acasa ?” si este o scriere adresata copiilor . Sub forma unui joc autorul invita copii la o calatorie imaginara .
Ghicind nedumerirea copiilor poetul ofera o explicatie plina de fantezie tuturor nedumeririlor copiilor.Poetul imbina cu maiestrie elementele din lumea reala cu elementele din lumea imaginara ce ne proiecteaza intr-o lume de poveste miraculoasa unde totul devine posibil .
Titlul volumului “Unde fugi de-acasa ?“ sugereaza o calatorie imaginara a copiilor intr-un univers atragator si plin de posibilitati .Modalitatea ingenioasa si amuzanta in acelasi timp de evadare vizeaza imaginatia si inventivitatea copiilor , dorinta lor de cunoastere posibilitatea de a recrea un univers prin puterea fanteziei .
Textul ne invita in lumea copiilor unde nu este implicata si lumea periculoasa a unui adult ci doar lumea inocenta a unui copil ce pentru el prietenii lui sunt insufletitele jucarii.
Limbajul alert vesel si exuberant poarta o nota copilareasca prin utilizarea de expresii din limbajul familiar( “ Luati-va de mana “,”asta-i buna !” , “palavragi “, , “ nu ne pasa “ , “ mi-a venit o idee “) expresii populare ( “cu catel cu purcel” “a se tine scai “ “ vorba lunga sa va ajunga “) enunturi interogative ( “ De ce nimeni nu ne-a iesit in intamplaresa ne dea o floare “) sau exclamative ( “Gata ! “ , “ Lupul nu-l vom aduce , ca e magar ….”)
Enunturile scurte fac ca ideea sa fie inteleasa mai usor .
Aceasta poezie contine figuri de stil ingenioase de o mare expresivitate pentru universul copiilor . Ea contine epitete ,comparati, repetiti ,personificari , enumerati si metafore .
Aceste imbinari de cuvinte sugereaza legatura dintre trecut ,prezent , viitor , posibilitatea omului de a realiza o lume frumoasa si primitoare in care copii de azi vor devenii arhitectii de maine ai planetei , pentru ca intregul univers sa fie populat , plin de viata si frumusete .
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org