Referat - La mijloc de codru

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
367
Etichete
mijloc, codru
Descarcari
198
Nota
0 / 10 - 0 voturi

POEZII
MIHAI EMINESCU
comentarii
Alexandra-Andreea STANESCU, Cls. a VI-a A
Scoala Generala nr. 3 „Nicolae Titulescu” Bucuresti
Mar. 2001

« LA MIJLOC DE CODRU”


Poezia “La mijloc de codru” este o creatie lirica in care Eminescu isi exprima direct sentimentele de admiratie si incanatre fata de frumusetile padurilor in stilul poeziei populare. Padurea este animata de pasarile care ies din crangul de alunis. In poezie autorul isi exprima sentimentele de bucurie si extaz.
Imaginea centrala a textului este exprimata prin balta in care se reflecta intreg cadrul natural prin enumerarea elementelor reprezentative : luminisul, trestia inalta, luna, soarele, pasarile calatoare, stelele, randunelele.Oglindirea in apa baltii a chipului iubitei sugereaza ca natura este un spatiu de meditatie pentru poet.
Ultimul vers sugereaza sentimentul de iubire, care s-ar putea manifesta in cadrul natural al codrului.Poetul isi imagineaza « chipul dragei mele » oglindit in apa limpede a baltii ca sugestie a dorintei de a isi implini iubirea. Eminescu isi exprima in mod direct sentimentele de dragoste si admiratie pentru frumusetea naturii.


« O, RAMAI »

Poezia « O, ramai » exprima nostalgi apoetului pentru copilarie, pentru codrii si izvoarele care i-au incantat cei mai frumosi ani ai vietii. Poetul este tanguitor in invocarea copilariei si a naturii, pe care le implora sa ramana pururi in sufletul sau. Padurea isi exprima starile si sentimentele pentru poet si evoca nostalgic varsta copilariei din perspectiva maturatitii. Padurea isi exprima sentimentele de dragoste fata de poetul ce fusese candva copil si tanjeste dupa marturisirile pe care i le facea baiatul cu sinceritate odinioara. Poetul imagineaza trairea nostalgica a padurii motivata de absenta copilului care, candva ii destainuia toate dorurile. Poezia contureaza portretul copilului cu ochi negri si cuminti satnd ganditor la umbra copacilor, cu privirile pierdute in adancul apelor. Poetul reactioneaza emo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org