Referat - La poarta levantului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
658
Etichete
poarta, levantului
Descarcari
332
Nota
0 / 10 - 0 voturi

La poarta levantului
de Radu Tudoran

DATE DESPRE AUTOR
În localitatea Blejoi, judetul Prahova, s-a nascut pe 8 martie 1910 Radu Tudoran, fratele altui scriitor celebru, Geo Bogza; adevaratul sau nume este Nicolae Bogza.
Scriitorul moare la 19 noiembrie 1992.

MERITE LITERARE
A scris mai multe romane, din care cel mai cunoscut este Toate pânzele sus; opera sa mai cuprinde titluri ca:
Fiul risipitor
Orasul cu fete sarace (nuvele)
Flacarile
Dunarea revarsata
Acea fata frumoasa
Retragerea fara torte
Frumoasa adormita
O suta una lovituri de tun
Ultima poveste
O lume întreaga

REZUMATUL ROMANULUI

PARTEA I: La poarta levantului

Pe la jumatatea lunii martie a anului 1881, o corabie greceasca, Penelopa, coboara la vale pe bratul din mijloc al Dunarii, incarcata cu cereale, îndreptându-se catre portul Pireu. Capitanul, kir Iani Ghinis, este un negustor iscusit si marinar batrân, botezat de toate furtunile din arhipelagul grecesc.
În drumul ei de la Braila spre Pireu, Penelopa face o escala la Galati. Trenul de la Bucuresti soseste in acelasi timp cu corabia greceasca si din vagonul de clasa intai coboara un barbat imbracat in haine straine. Este Anton Lupan, personajul principal al acestui roman. Suindu-se intr-o birja, acesta merge in port si intra în biroul domnului Iacomachi, pe care îl intreaba daca are noutati despre prietenul sau, Pierre Vaillant. Raspunsul este negativ si eroul nostru iese descumpanit din birou. Anton Lupan se opreste in fata unei tejghele unde se trage cu pusca. Un ins zdrentaros se apropie de taraba si îsi incearca norocul, câstigând toata averea proprietarului.
Vazând îndemânarea omului de a mânui pusca, Anton Lupan intra în vorba cu el. Intâi îi afla numele – Irimia - apoi ca are un frate; placându-i acest om, Anton Lupan îi face propunerea neobisnuita de a-l insoti intr-o expeditie pâna la capatul Pamântului. Raspunsul lui Irimia este afirmativ.
Mergând prin port, cei doi vad corab


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org