Referat - La tiganci

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
420
Etichete
tiganci
Descarcari
360
Nota
0 / 10 - 0 voturi

La tiganci
Mircea Eliade


1. Despre autor:
Mircea Eliade s-a impus ca o personalitate enciclopedica (eseist, romancier, specialist in istoria religiilor) si a avut modele pe Dimitrie Cantemir, B.P. Haseu, ori Nicolae Iorga.
2. Creatii ale autorului
Debutul si-l face inca din liceu, cand ii apare, in “Ziarul stiintelor populare”, naratiunea romantic-fantezista “Cum am descoperit piatra filozofala”.
Anii 1933-1935 au insemnat pentru Mirces Eliade dubla consacrare, literar si artistica, prin aparitia romanelor “Maitreyi”, “Huliganii” si a volumului de eseuri “India”, “Santier”. Eliade a scris si nuvele printer care se remarca “Domnisoara Cristina”, “Sarpele”, “La tiganci” (publicata dupa razboi). Lucrari fundamentale eliadesti “Istoria credintelor si a ideilor religioase”. A scris o serie de lucrari ce au devenit repere in studiul religiilor lumii- “Imagini si simboluri”, “Sacru si profan”, “Proba Labirintului”.
3. Incadrarea operei:
Nuvela “La tiganci”, de Mircea Eliade a fost scrisa la Paris si publicata la Madrid, in revista “Destin”. In Romania a fost publicata in revista “Secolul XX”, fiind inclusa mai tarziu in volumul “La tiganci si alte povestiri”.
4. Definirea speciei:
Deoarece este o specie epica de intindere medie, cu un singur plan narativ: acela al profesorului de pian, Gagrilescu, prototip al insului obscure si ratat in plan profesional si sentimental care are revelatia sacrului prin patrunderea intr-un alt spatiu decat cel real.
5. Caracteristici/trasaturi ale operei:
Actiunea este plasata in Bucurestiul de alta data, “centrul unei mitologii inepuizabila” pentru Eliade intrucat el considera ca orice loc natal constituie o “geografie sacra”.
Nuvela “La tiganci” este o capodopera a literaturii fantastice romanesti. Din insemnarile autorului reiese ca intentia lui a fost relevarea a doua lumi paralele existente in universal cotidian. Din aceasta conceptie deriva ordonarea actiunii di


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org