Referat - Lefter Popescu - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
421
Etichete
lefter, popescu, analiza
Descarcari
287
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Lefter Popescu




Ion Luca Caragiale (30 Ianuarie 1852 – 9 Iunie 1912) a ramas in literatura romana ca dramaturg si prozator remarcabil, operele artistice fiind rodul unei inteligente sclipitoare si al unui spirit de observatie iesit din comun, conectat in permanenta la realitatea sociala.
Dimensiunea tragica a existentei umane, in care Ion Luca Caragiale se dovedeste acelasi artist desavarsit ca si in universul comicului, se manifesta mai ales in drama “Napasta” si in nuvele. Situate intre tragic si grotesc, intre comic si macabru, nuvelele lui Caragiale contureaza un impresionant spectacol al lumii prin creatii realiste, pshihologice sau fantastice.
Alaturi de Ioan Slavici, Caragiale este creatorul nuvelei realist-psihologice, deosebindu-se de aceasta nu numai prin tematica abordata, ci mai ales prin capacitatea artistica de analiza atenta a celor mai variate si mai surprinzatoare stari sufletesti provocate de imprejurari inedite.
Nuvela “Doua Loturi” de I.L.Caragiale ilustreaza drama omului obisnuit, al carui destin este situat la granita dintre comic si tragic, prin jocul inexplicabil al norocului si ghinionului. Locul primordial il ocupa starile sufletesti ale eroului, aflat intr-un moment esential al vietii, cand sansa i-ar putea schimba anonimatul in care se zbate. In aceasta nuvela, Caragiale pune accent pe tragedia psihologica a protagonistului, zbuciumul launtric al eroului fiind construit cu o lucida ironie.
Lefter Popescu, pe numele adevarat Eleutheriu Popescu este personajul principal din nuvela “Doua Loturi” de I.L.Caragiale. Prin comicul de nume se sugereaza omul obisnuit, predestinat sa duca o viata modesta ca slujbas marunt si umil, fara nici o sansa de a iesi din anonimat, statut simbolizat si de numele atat de banal si oarecare Popescu. Prenumele de “Lefter” este sugestiv pentru destinul sau de om fara noroc la bani, condamnat la lipsuri financiare, neputincios sa-si schimbe in vreun fel soarta umila. Personajul este


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org