Referat - Maitreyi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
549
Etichete
maitreyi
Descarcari
293
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Maitreyi
Mircea Eliade
Argumentare-Roman

Mircea Eliade (1907-1986), prozator, eseist, filozof, istoric al religilor, nascut in Bucuresti. Mircea Eliade este autorul unor importante studii asupra istoriei religiilor, asupra miturilor sau asupra simbolurilor sau tehnicilor yoga. Cea mai mare parte a activitatii sale culturale si literare s-a desfasurat in afara granitelor tarii (India, SUA), in ultimii ani ai vietii fiind profesor la Universitatea din Chicago.
Romanul Maitreyi prezinta o intamplare reala, de care a avut parte Mircea Eliade, in timpul calatoriei in India. Romanul prezinta povestea de dragoste, usor schimbata, a autorului cu o fata de origine indiana.
Romanul este o creatie a genului epic, de mare intindere, cu actiunea desfasurata pe mai multe planuri, mai multe secvente narrative.
Titlu “Maitreyi”, prezinta idea centrala a romanului si personajul in jurul caruia se desfasoara toata actiunea. Indianca Maitreyi este prezentata ca iubirea ce purifica si transforma orice om. In ochii naratorului, Maitreyi este mai presus de o faptura umana, este o adevarata enigma a dragostei.
Tema romanului ilustreaza consecintele provocate de dragostea a doua persoane de religii si natiuni diferite. O iubire interzisa. Toata aceasta tema duce la sfarsitul tragic al romanului.
Compozitia romanului este formata din 15 capitole. Actiunea se desfasoara in India secolului al XIX-lea, in orasul Calcutta.
Planul narativ alterneaza de la dragostea lui Allan pentru Maitreyi la respectul si simpatia acestuia pentru India. Pe parcursul romanului prezinta mai multe citate din jurnal in care este fermecat si se simtea intr-o lume ireala in preajma dealurilor si a campiilor de pe aceste meleaguri. Simtea ca acel tinut este adevarata sa casa. Acolo simtea asa denumitul “Vis Indian”.
In incipitul romanulu


  • Referate asemanatoare

    • Maitreyi

      Maitreyi de Mircea Eliade 1. Allan o cunoaste pe Maitreyi de cand lucra in Wellesley Street si prima ...VEZI REFERAT

    • Maitreyi

      Maitreyi Mircea Eliade   Personaj emblematic ,Maitrey concentreaza in jurul sau intregul continut a ...VEZI REFERAT

    • MAITREYI

      Maitreyi: A aparut in 1933, cind deja M. Eliade era celebru, pentru ca scrisese numeroase studii si ...VEZI REFERAT

    • Maitreyi

      Maitreyi A aparut in 1933, cind deja M. Eliade era celebru, pentru ca scrisese numeroase studii si ...VEZI REFERAT

    • MAITREYI

      Maitreyi: A aparut in 1933, cind deja M. Eliade era celebru, pentru ca scrisese numeroase studii si ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org