Referat - Marele magician al cuvintelor si necuvintelor

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
452
Etichete
marele, magician, cuvintelor, necuvintelor
Descarcari
254
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CONCEPTE MATEMATICE SI FILOZOFICE
ÎN POEZIA LUI NICHITA STANESCU

Se spune ca poetii sunt tentati sa ne arate ca ei vad ce nu vad altii. Nichita Stanescu, marele magician al cuvintelor si necuvintelor, un generos incurabil, nu putea sa nu fie tentat sa ne arate lucruri vazute numai de el.
Pornind de la faptul ca matematica este o sursa binecunoscuta de generare si expunere a cunostintelor, am fost tentat sa aflu câta matematica a cunoscut si a folosit Nichita în creatia sa artistica. Mai precis, cât si cum a folosit poetul în poezia sa conceptele matematice si filozofice ale vremii.
Fiind întrebat de George Arion într-un interviu cum se apara de acuzatia ca face filozofie în poezia sa, Nichita a raspuns aproape revoltat: "E un fals împotriva caruia protestez cu toata hotarârea. Poezia este o taina si o lucrare de sine statatoare. Matematicienii si filozofii au tainele lor. E ridicol sa transformi un sistem în altul. Din necesitatea versului si nu din concept apar în poezia mea simboluri filozofice. Poetul nu urmareste sa afle adevarul, ci sentimentul de adevar. Când vreau sa citesc adevaruri, îi citesc pe Marx, Hegel sau Lao Tzî. Când vreau sa citesc politica - iau documente politice. Când citesc poezie vreau sa citesc poezie, nu precepte. Amestecul prea mare de gânduri duce la improprietatea gândirii."
Nichita a avut cu siguranta unele preocupari matematice. Acest lucru este cu prisosinta dovedit în volumul intitulat "Laus Ptolemaei" publicat în anul 1968. Ptolemeu a fost un renumit astronom, matematician si geograf grec, care si-a elaborat lucrarile la Alexandria prin secolul al doilea al erei noastre. Cea mai importanta lucrare a sa este Matimatiki syntaxis, binecunoscuta prin titlul sau arab Almagest. Ea contine principalele cunostinte de astronomie si geometrie ale vremii, împreuna cu o conceptie originala a sistemului geocentric. Ptolemeu a lasat lumii si alte lucrari importante, precum si câteva descoperiri si inventii în domeniul mecanicii, opticii si geogra


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org