Referat - Marele singuratic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
669
Etichete
marele, singuratic
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marele singuratic
1. Despre autor:
Marin Preda a fost un mare prozator contemporan, in opera caruia, destinul, timpul si istoria sunt elemente esentiale/dicteaza asupra existentei umane.
2. Creatii ale autorului:
De-a lungul vietii, Marin Preda a scris o diversitat de opere, printer care se numara “Morometii”, ”Risipitorii”, ”Marele singuratic”, ”Delirul”, ”Cel mai iubit dintre pamanteni”.
3. Incadrarea operei:
Scriitorul a incercat sa realizeze o tetralogie romaneasca “morometiana”, prin care sa contureze perioada cuprinsa intre “anii dinaintea celui de-al doilea razboi mondial” (1937), pana in 1960, cu scopul de a aseza taranimea romana “pe scena nationala prin participarea ei la cel de-al doilea razboi mondial si prin aceasta pe scena universala”. Insa acest proiect nu s-a mai realizat.
4. Definirea speciei:
Ca orice roman, “Morometii” apartine genului epic, in proza, de dimensiune mare, cu o actiune complexa, organizata pe mai multe planuri narrative, cu puternice conflicte si o intriga complicate la care participa numeroase personaje bine individualizate de catre narrator.
Principalul mod de expunere este naratiunea, personajele sunt conturate direct prin descriere si tehnica detaliului, si indirect, din propriile fapte, ganduri si vorbe, prin dialog, monolog, introspectie.
5. Tema:
Tema romanului o constituie destinul unei clasei sociale, aceea a taranului proprietar de pamant, dar si al unei familii representative, si anume familia Moromete.
6. Titlul:
Titlul reprezinta un nume propriu, la plural, denumind membrii familiei Moromete.
7. Perspectiva narativa:
Naratorul omniscient, omnipresent si obiectiv si naratiunea la persoana a III-a definesc perspective narativa.
Modalitatea narativa se remarca prin absenta marcilor formale ale naratorului, de unde reiese distantarea acestuia fata de evenimente si personaje, desi romanul are elemente autobiografice.
Timpul este cronologic bazat pe relatarea in ordine a evenimentelor.
Perspectiva spatiala reflect


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org