Referat - Mircea Eliade

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2388
Etichete
mircea, eliade
Descarcari
763
Nota
9 / 10 - 1 vot

TABEL CRONOLOGIC
1907 13 martie (28 februarie stil vechi). Se naste la Bucuresti Mircea Eliade, al doilea fiu al capitanului Ieremia, care din admiratie pentru Heliade Radulescu isi va schimba numele in Eliade.
Urmeaza la Cernavoda clasa I primara.
1914-1917 Familia se muta la Bucuresti. Elev la scoala primara din strada Mintuleasa.
1917-1925 Elev al Liceului „ Spiru Haret”.
1921 12 mai. Debutul lui Mircea Eliade cu articolul Dusmanul viermelui de matase in Ziarul stiintelor populare si al calatoriilor, nr. 21. Era semnat Eliade Gh. Mircea.
1922-1923. Lucreaza la prima opera mai ampla: Romanul adolescentului miop, scriere autobiografica. Cartea a ramas timp de peste 60 de ani inedita.
Invata italiana pentru a-l putea citi in original pe Panini si engleza pentru a-l putea citi pe Frazer. Începe studiul ebraica si persana.
1925 octombrie. Student la Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti.
1926 noiembrie. Redactor la Cuvântul.
1927 martie- aprilie. Prima calatorie in Italia. Îl viziteaza pe Giovanni Papini, care a avut o deosebita inriurire asupra adolescentului si tanarului Mircea Eliade.
1928 aprilie-iunie. La Roma. Studiaza cu febrilitate in biblioteci, scrie articole pentru Cuvântul.
Octombrie. Licentiat in filozofie la Universitatea din Bucuresti cu teza Contributii la filozofia Renasterii.
20 noiembrie. Pleaca cu un vapor romanesc spre India, unde maharajahul Manindra Chandra Nandy de Kassimbazar ii promite o bursa de studii.
21 decembrie. In biblioteca Societatii teosofice din Adyar îl intlneste pe marele filozof indian Surendranath Dasgupta, care acceptase anterior sa-l abia doctorand.
26 decembrie. Sosirea la Calcutta, unde se stabileste la pensiunea anglo-indiana a doamnei Perris, din Ripon Street 82. se consacra studiului gramaticii sanscrite si a filozofiei hinduse.
1929 iunie-august. Redacteaza Isabel si apele diavolului.
1930 2 ianuarie-septembrie. Locuieste in casa lui Dasgupta, unde o cunoaste pe fata acestuia, Maytrei
februarie. Se hotaraste asupra tezei de doctorat: Istoria comparata tehnicilor Yoga, pe care o va redacta intre 1930-1932 si o va publica in 1936.
18 septembrie „ Ruptura „ cu Dasguta . acesta aflând despre legaturile dintre fiica sa, Maytrei, si Mircea Eliade, ii cere oaspetului sau sa paraseasca imediat locuinta.
Apare la Editura Cultura „ Nationala” s. Ciornei romanul Isabel si apele diavolului.
1930 septembrie-1931 februarie. Locuieste la manastirile din Himalya, la Rishikesh Svarga Ashram. Aici are drept guru pe Swami Shivananda.
1931 februarie revine la pensiunea doamnei Perris din Calcutta. Lucreaza fara încetare. Începe sa invete tibetana si apoi se consacra studiului etnografiei Asiei orientale.
Noiembrie. Paraseste India in urma unei scrisori primite de la tatal sau, care ii cere de urgenta sa vina in tara pentru a-si satisface stagiul militar.
1932 16 ianuarie. Prima din cele 50 de conferinte rostite la Radio Bucuresti. Imediat dupa întoarcerea in tara, începe colaborarea la Vremea si continue sa publice in Cuvântul.
Apare prima sa carte de eseuri intitulata Solilocvii(Editura cartea cu semne).
Editura „Nationala” S. Ciornei tipareste cea de-a doua editie a romanului Isabel si apele diavolului.
1933 sfarsitul lui aprilie. Vede lumina tiparului, la Editura Cultura Nationala, Maytrei, roman care-l face celebru la 26 de ani.
Sfarsitul lui iunie. Doctor in filozofie cu teza despre Yoga. Comisia, avându-l presedinte pe D. Gusti si raportori pe P.P. Negulescu si C. Radulescu-Motru, ii atribuie „Magna cum laude”.
Noiembrie . suplinitor la catedra de logica si metafizica a lui Nae Ionescu; isi deschide cursul despre Problema raului in filozofia indiana.
1934 ianuarie. Casatoria cu Nina Mares. Apare la Editura „Nationala” S. Ciornei întoarcerea din rai.
Martie. La Editura Cartea Romaneasca ii apare romanul Lumina ce se stinge.
Noiembrie. Isi deschide cursul la Universitate cu tema Salutul in religiile orientale.
In acest an mai vad lumina tiparului volumele: Oceanografie(Editura Poporului), India( Editura Cugetarea) si Alchimia asiatica(Editura Cultura Poporului).
1935 . Ii apar cartile Santier(Editura Cugetarea) si Huliganii(Editura „Nationala” S. Ciornei).
1936. L Paris se tipareste teza sa de doctorat: Yoga. Essai sur les origines de la mystique indienne(Librairie orientaliste Paul Genthner).
La Editura Cultura Nationala se publica romanul fantastic Domnisoara Christina.
1937 mai. Ministerul Educatiei Nationala cere consiliului profesoral al Facultatii de Litere din Bucuresti îndepartarea din invatamnt a lui Mi...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org