Referat - Moara cu noroc - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
437
Etichete
moara, noroc, analiza
Descarcari
354
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Moara cu noroc


In povestirea Moara cu noroc , Ion Slavici povesteste despre o moara care se afla intre munti . Zona aceea era foarte periculoasa si atunci cand ajungeai la moara scapai de orice teama fiind un loc sigur si toti drumetii cand o vedeau o considerau o moara cu noroc .
In timp moara a fost daramata dar in locul ei a fost construita o carciuma . Proprietarul carciumii se numea Ghita si avea o sotie pe nume Ana . Mama Anei locuia cu cei doi indragostiti in carciuma si duceau toti trei o viata frumoasa .
In acele meleaguri erau multi porcari si mai treceau sip e la carciuma sa se cinsteasca cu vin .
Intr-o zi , veni la carciuma un porcar care castiga mult de pe urma meseriei pe nume Lica Samadaul , bau vin , dormi o seara in carciuma nevrand sa plateasca consumatia . Lica Samadaul era renumit pentru talhariile pe care le facea .
Ghita se supara enorm ca porcarul refuza sa plateasca si ceru socoteala . Lica , in loc sa plateasca ii propuse sa aiba grija de porcii lui sa nu fie furati cu garantia ca il va plati cum se cuvine dup ace isi termina treaba . Carciumarul se mira la tupeul lui Lica , dar de frica accepta . Pentru ca Ghita sa recunoasca care sunt porcii cu pricina ,Lica Samadaul ii arata un semn dupa care porcii sa fie recunoscuti .
Lica il compensase pe Ghita cu multi bani luati din talharire si carciumarul devenise un fel de complice al lui . Devenind prieten cu marele hot , Lica Samadaul , Ghita s-a indepartat de familia sa si nu o mai iubea asa de mult pe Ana .
Ghita mai avea un prieten foarte bun pe nume Pintea . Pintea era comandant si se ocupa de furturi , de omoruri . In acel timp s-a furat foarte mult si au fost omorati oameni bogati . Pintea a cautat indicii si urme pentru a gasi vinovatul si a constatat ca Lica Samadaul impreuna cu prietenii sai sunt vinovatii .
Pintea , inainte sa-l aresteze pe Lica s-a dus la bunul lui prieten , Ghita , dar spr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org