Referat - Modul de expunere

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
476
Etichete
modul, expunere
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Modul de expunere

Vasile Alecsandri este considerat creatorul pastelului în literatura româna si unul dintre reprezentantii sai de seama .
Pastelul este poezia lirica în care autorul descrie un peisaj din natura prin intermediul caruia îsi exprima direct sentimentele .Termenul este împrumutat din domeniul picturii unde „pastel” înseamna un tablou realizat în creioane colorate .
Ciclul „Pasteluri” a fost publicat în 1875 .Cuprinde poezii închinat tuturor anotimpurilor anului :”Oaspetii primaverii” ,„Secerisul” ,„Sfârsit de toamna” ,„Miezul iernii” .Dintre toate acestea ,cel mai mult îl impresioneaza pe poet iarna ,când ninsoarea , viscolul si crivatul se dezlantuie pe pamânt .
Alecsandri a cântat anotimpul alb si în poezia intitulata chiar „Iarna” ,aparuta în 1860 în revista „Convorbiri literare” .Modul de expunere folosit este descrierea .
Poezia cuprinde 2 parti ,adica 2 tablouri .Partea I ,alcatuita din primele 3 strofe , descrie natura coplesita de ravagiile iernii ,iar partea a II-a ,cuprinzând ultima strofa , prezinta acelasi peisaj îsufletit de aparitia soarelui si a omului .
I În prima strofa se fixeaza în spatiu dimensiunile tabloului .Iarna apare personificata într-o fiinta care cerne din vazduh pe pamânt mari cantitati de zapada .Ninsoarea a cuprins cerul si pamântul deopotriva .Norii sunt „lungi troiene calatoare” fulgii zboara ca niste roiuri de fluturi ,iarna raspândeste frigul peste tot .Imaginile sunt mai ales vizuale , dominate de culoare alb .Ele sunt realizate cu ajutorul epitetelor („troiene calatoare” , „umeri dalbi”) ,al comparatiilor („fulgii zbor ,plutesc în aer ,ca un roi de fluturi albi”) ,al personificarii .
Remarcam cele 3 perechi de sinonime („vazduh”-„cer” ,„zapada”-„gheata” ,„zbor”-„plutesc”) ,care îmbogatesc semnificatia textului .
Personificarea iernii („iarna cerne”) ,epitetul personificator „cumplita iarna” sau cel cu sugestii tactile („fiori de gheata”) sugereaza sentimentele de uimire si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org