Referat - Neamul Soimarestilor

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
2119
Etichete
neamul, soimarestilor
Descarcari
393
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Neamul Soimarestilor

Neamul Soimarestilor se numara printer romanele istorice ale lui Mihail Sadoveanu . Actiunea se situeaza in moldova la inceputul secolului al XVII-lea , in timpul domniei lui Stefan Tamsa .
Povestea incepe cu batalia de la Cornului –Sas , langa Prut , intre Stefan Tamsa ajutat de turci si tatari si Constantin Movila ce dorea si el tronul Moldovei sprijinit de polonezi si cazaci . In oastea lui Temsa se afla si Tudor Soimaru , razes din Orhei care pribegise prin lume .
Stefan Temsa a invins razbunandu-se pe boieri si ii omora pe cei mai multi dintre ei . In timpul luptei , Tudor Soimarul se imprieteneste cu hanul tatarilor Cantemir-bei caruia ii salva viata .
Impreuna cu acesta si cu boierul Barneva , Tudor pleca spre locurile natale pe care nu le vazuse din copilarie . pe drum , il intalnira pe boierul Stroie Orheianul , care se vaita deoarece cazacii ii furasera fata . Cei trei prieteni ajutati de slujitorii lor , dadura de urma talharilor si o salvara pe frumoasa magda , iar Tudor se indragosti de ea .
Cand Tudor intra in satul stramosilor lui , la Soimaresti incepu sa recunoasca biserica Tintirimul si casa in care s-a nascut .
Era o zi de duminica si lumea se stransese la biserica . Batranul satului il intreba pe cine cauta , iar osteanul spuse ca se numeste Tudor Soimarul .
Oamenii murmura cu neincredere pentru ca se cunosteau toti si nu stiau de unul ca el . Deodata insa , veni un batran marunt si il recunoscu ca fiind feciorul lui Ionasu si nepotul sau .
Batranul Mihu il duse dinaintea unei cruci de piatra spunandu-i ca acolo este tatal sau ce a fost ucis de Stroie Orheanul cu buzduganul . tudor mai afla ca le luase pamantul tuturor razesilor .
Stroie Orheanul fugi in Polonia temandu-se de mania lui Tomsa . Tanarul ostean impreuna cu batranul Mihu si cu preotul satului pregatira actele vechi de stapanire a pamantului si plecara la domnie pentru ca


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org