Referat - Notiuni de teorie literara II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
311
Etichete
notiuni, teorie, literara
Descarcari
182
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Notiuni de teorie literara II
OPERA LITERARA – e o lucrare in versuri sau in proza prin care autorul creaza un univers imaginar propriu, folosind resursele expresive ale limbii, si care trezeste in inima cititorului emotii si sentimente.
OPERA EPICA – e opera literara in care autorul isi exprima indirect gandurile si sentimentele prin intermediul personajelor si al actiunii.
OPERA LIRICA – e opera literara in care autorul isi exprima direct trairile sufletesti (sentimente, convingeri, aspiratii).
OPERA DRAMATICA – e opera scrisa sub forma de dialog si destinata interpretarii scenice.

Specii literare epice

SCHITA – e opera literara epica in proza, de dimensiuni reduse, cu o actiune simpla, cu un numar mic de personaje, si care ne prezinta un moment semnificativ din viata unuia sau mai multora personaje.
NUVELA - e opera literara epica de dimensiuni mai mari , cu actiune mult mai dezvoltata decat a schitei, cuprinzand o succesiune de episoade la care participa un numar mai mare de personaje surprinse in mai mult ipostaze de viata si ale caror trairi sufletesti sunt analizate cu finete de autor.
ROMANUL – e opera literara epica in proza de mare intindere cu o actiune complexa si conflictesociale si sufletesti la cere participa un numar mare de personaje si oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.
BASMUL – e opera literara epica in proza, de mare intindere, cu multe personaje inzestrate cu puteri supranaturale, reprezentand binele care lupta cu forte potrivnice pe care le si biruie.
BALADA CULTA – e o creatie epica in versuri avand un autor cunoscut, in care ni se povesteste o întâmplare neobisnuitã din trecut la care participã un numãr mic de personaje surprinse în antitezã.
BALADA POPULARA – se mai numeste cântec bãtrânesc. E o creatie epicã în versuri care reptrezintã o întâmplare din trecutul îndepãrtat sub forma unei actiuni simple cu numãr mic de personaje prezentate de obice


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org