Referat - Nuvela Complet

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
5413
Etichete
nuvela, complet
Descarcari
708
Nota
9 / 10 - 1 vot

Nuvela – Complet
1.PROZA SCURTA a fost abordata de majoritatea scriitorilor români, fie sub forma schitei sau a nuvelei, ea ilustrând capacitatea scriitorului de a sintetiza, de a adopta un stil concis.
NUVELA SE SITUEAZA ÎNTRE SCHITA SI ROMAN atât ca dimensiuni cât si în ceea ce priveste complexitatea. George Calinescu considera nuvela ca fiind un “micro-roman“ .
2.ION SLAVICI, unul dintre marii clasici ai literaturii române, a adoptat nuvela preferând ca teme aspecte ale vietii satului transilvanean din a II-a jumatate a secolului al XIX-lea.
Ex: “Moara cu noroc ”, “Budulea taichii”, “Scormon”, “Padureanca”, “Gura satului”.
3.NUVELA “Popa Tanda” înfatiseaza destinul unui preot surprins în ipostaza misionarului ce urmareste schimbarea mentalitatii enoriasilor sai.
4. NUVELA este o specie a genului epic în proza, cu un singur fir narativ, cu un conflict concentrat, care implica un numar redus de personaje.
5. Ca specie a genului epic are un narator obiectiv, omniscient.
Axare pe fapte si întâmplari, personaje ( ex. de personaje si felul lor (principale, sec., ...) ).
6.SUBIECTUL pe scurt pe momente
- în expozitiune este înfatisata identitatea personajului si câteva trasaturi morale prezentate succint
- Intriga o constituie momentul în care, în urma unui conflict cu satenii din Butucani, preotul este mutat în Saraceni unde constata lenea oamenilor si drept urmare starea de saracie\degradare a satului.
- Desfasurarea actiunii îl înfatisaza pe preot în încercarea sa de a îi îndrepta pe sateni prin trei procedee : sfatul, batjocora si în cele din urma cu ocara.
- Punctul culminant
- Deznodamântul
7.PREZENTAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL PRIN RAPORTAREA LA 2 ÎNTÂMPLARI SEMNIFICATIVE
a).Încrezator în puterea cuvântului el încearca la început sa-i schimbe pe sateni cu predica. Aici naratorul se substituie personajului si realizeaza o adevarata predica preoteasca, în stil retoric si cu cuvinte specifice
b).Ambitios, dupa ce zideste casa el vrea sa repare si restul casei si chiar mai mult…
Scriitorul îsi surprinde personajul într-un moment de zbucium interior, coplesit de pesimism, de disperare amestecata cu îndoiala. El se roaga simplu dar patimas lui Dumnezeu („Puternice Doamne, ajuta-ma”)
8.Ca în orice nuvela conflictul este concentrat. Acesta are doua aspecte: - exterior ( al preotului cu satenii si autoritatile bisericesti)
- interior ( al personajului care se framânta pentru a gasi solutii pentru a iesi din starea de lucru\impas ).
9.Ca în orice nuvela exista UN SINGUR FIR NARATIV – efortul preotului de a schimba mentalitatea oamenilor din Saraceni
10.Dimensiunea nuvelei este situata între schita si roman. Nuvela POPA TANDA este structurata în 3 capitole ce corespund celor 3 etape diferite ale vietii lui POPA TANDA
Segmentarea în capitole are rolul de a marca trecerea timpului si schimbarile privind spatiul, timpul, personajele.
11.Ca în orice nuvela întâmplarile sunt relatete alert si obiectiv naratorul intervenind relativ putin prin consideratii personale (“Pe parintele Trandafir sa-l tina Dumnezeu”)
12.În general în nuvela descrierile sunt minime. În aceasta nuvela este însa descris satul în doua ipostaze diferite cu amanunte / detalii absolut necesare pentru a ilustra reusita misiunii preotului.
Fiind o nuvela se acorda o importanta mai mare caracterizarii complexe a personajului principal decât a actiunii propriu zise.
Parintele Trandafir este harnic, priceput dar prea franc. Dupa un sir de esecuri stie sa se schimbe radical atragând dupa sine întregul sat.
13.Ca orice nuvela contine toate modurile de expunere si dintre tehnicile cu specific narativ se remarca înlantuirea si retrospectiva prezenta în expozitiune.
14.ÎNCHEIERE
Având un singur fir narativ, un conflict concentrat si un numar redus de personaje se poate aprecia ca opera literara Popa Tanda este o nuvela.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org