Referat - O scrisoare pierduta - comedia

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
413
Etichete
scrisoare, pierduta, comedia
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

COMEDIA

O SCRISOARE PIERDUTA
Ion Luca Caragiale

I. L. Caragiale (1852-1912) este unul dintre marii clasici ai literaturii romane care a scris nemuritoarele si arhicunoscutele Momente si schite, prin care a realizat o adevarata comedie umana a timpului sau, a creat numeroase nuvele fantastice sau psihologice (Kir Ianulea, Calul dracului, La hanul lui Manjoala, In vreme de razboi, O facile de Paste) si a dus literatura dramatica romaneasca pe culmi neintalnite pana la el prin capodopere ale genului ca “O noapte furtunoasa”, “D’ale carnavalului”, “Conul Leonida fata cu Reactiunea” sau “Napasta”.
Comedia (opera literara in proza care apartine genului dramatic)
“O scrisoare pierduta” a fost citita mai intai intr-o sedinta a societatii literare “Junimea”, iar premiera a avut loc la 13 noiembrie 1881 pe scena Teatrului National din Bucuresti, bucurandu-se de un mare succes inca de la premiera.
Aceasta piesa de teatru este o comedie de moravuri (politice, sociale, familiale), iar titlul ei are in vedere pretextul in jurul caruia se dezvolta intamplarile – pierderea de catre Zoe Trahanache a unei scrisorii de amor care ii era adresata de Stefan Tipatescu, prefectul judetului.
Tema comediei o constituie prezentarea vietii social-politice dintr-un oras de provincie in prejma alrgerilor pentru Camera, in lupta electorala antrenandu-se atat fortele politice, cat si ale opozitiei.
Asa cum precizeaza autorul, in partea de inceput in care sunt prezentate personajele, actiunea piesei se petrece in capitala unui judet de munte, in zilele noasre.
Comedia are patru acte, cuprinzand fiecare cate noua, paisprezece, sapte si, respectiv, paisprezece scene, iar actiunea, in totalitetea ei cuprinde o serie de intamplari ale farsei electorale din anul 1883, in care sunt angajate toate personajele.
Actul intai cuprinde in primele doua scene expozitiunea, in care facem cunostinta cu Tipatescu, prefectul judetului, si cu Pristanda, politaiul orasului si unealta docila a puterii, in jurul car


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org