Referat - O scrisoare pierduta - despre autor

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
389
Etichete
scrisoare, pierduta, despre, autor
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

“O scrisoare pierduta”
I.L.Caragiale

Scriitor classic din a doua jumatate a secolului XIX-lea,confundandu-se cu o culme a comediei romanesti,Ion Luca Caragiale este dramaturg prin vocatie ,adevar ce se descopera chiar si prin schitele sale.Se poate afirma ca proza lui scurta este de fapt o suita de scene dramatice foarte concentrate construite prin dialog.
Cu sigurantza comendia sa de exceptie ridicata pe scena pentru prima data la Teatrul National din Bucuresti in 1884 ramane ”O scrisoare pierduta”,un text spumoscare isi transmite mesajul peste generatii.
Comedia este specia genului dramatic a carei mod de expunere este dialogul si care surprinde moravurile timpului ,terzind rasul,fiind construita pe baza comicului.
Ca orice piesa de teatru “O scrisoare pierduta” este structurata in acte si scene ,textul cuprinzand 4acte care urmaresc momentele subiectului.
Textul lui Caragiale este foarte concentrate caci dimensiunile unei piese d teatru sunt limitate in comparative cu cu ale unui roman.Iata de ce chiar din primele pagini ale operei dupa prezentare expozitiuniise descopera conflictul ,pierderea unui biletel de amorpe care Zoe il primise d la prefectul Tipatescu.Genialitatea scriitorului consta in faptul ca pornind de la un fleac,o neinsemnata scrisorica de amor se ajunge la o adevarata radiografie a societatii romanesti surprinsa din ami multe perspective.Se urmareste viatza de familie ,viatza politica,sistemul electoral,santajul,coruptia.
Scrisorica de amor pierduta de Zoe poate fi considerate un adevarta personaj prin importantza si calea pe care o urmeaza de la Catevencu la Cetatzeanu Turmentat ca sa ajunga in final la destinatar.
Tensiunea celor 2 grupari politice evolueaza rapid ca in orice text dramatic ,atingand punctual culminant in actul 3,prinadunarea electorala prezentata da seful partidului Trahanache.Discursul celor doi candidati:Catzavencu si Farfuridi trezesc aplauze si flieraturi ,moment in care Trahan


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org