Referat - O scrisoare pierduta - genul dramatic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
530
Etichete
scrisoare, pierduta, genul, dramatic
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Argumentarea apartenentei textului
O scrisoare pierduta la genul dramatic specia literara comedie


I.L Caragiale a imbogatit literatura romana atat prin operele sale epice de intindere scurta si medie (schite, nuvele, romane) cat mai cu seama prin creatiiile sale dramatice inegalabile capodopere ale literaturii romane.
Una dintre cele mai reprezentative comedii ale sale este O scrisoare pierduta. Prin continutul faptic prin structura sa compozitionala specifica (acte si scene) dar mai ales prin profilul caracterial al personajelor si prin mesajul moralizator al textului aceasta opera literara reprezinta un magistral model de creatie dramatica.
Comedia este specia genului dramatic in care sunt infatisate personaje, caractere,moravuri sociale intr-un mod care sa provoace rasul avand intodeuna un final fericit si un sens moralizator.
Ca orice opera apartinand genului dramatic O scrisoare pierduta a fost scrisa cu scopul de a fi prezentata pe scena si este construita secvential in subunitati ideatice - acte si scene. Textul cuprinde asadar patru asemenea acte,fiecare constituit dintr-un numar inegal de scene noua,paisprezece,sapte,paisprezece.
Totodata timpul si spatiul actiunii sunt limitate.Intamplarile relatate se petrec in capitala unui judet de munte in timpul alegerilor parlamentare.
Caracterul profund dramatic al textului precum si prezenta indicatiilor scenice prin care se fixeaza cadrul actiunii si se releva unele dintre trasaturile temperamentale ale personajelor.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org