Referat - Padurea spanzuratilor

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
481
Etichete
padurea, spanzuratilor
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Padurea spânzuratilor
- prezentare generala -

Liviu Rebreanu
Critica literara este unanima în a-i recunoaste lui L. Rebreanu ctitoria romanului nostru modern. “Adevaratul, pretiosul modernist - nota odata publicistul Rebreanu - înseamna râvna de a produce valori estetice îmbracate în spiritul timpului, dar cu un nivel mai înalt decât al epocei precedente. Adevaratul artist trebuie sa-si însuseasca organic tot ce s-a produs valoros în domeniul sau pâna la dânsul si sa adauge în plus ceea ce are el.”
Trebuie subliniat pentru început modul în care în Padurea spânzuratilor un element biografic se desprinde de reconstituirea propriu-zisa si devine motiv sau problema de roman, cu semnificatii mult mai largi, dincolo de cazul particular. Elementul biografic se refera la împrejurarile în care fratele scriitorului Emil Rebreanu, ofiter în armata austro-ungara, a fost condamnat la moarte si spânzurat, pe frontul de la Ghimes-Palanca, acuzat ca ar fi încercat sa treaca în liniile românesti.
În acest context, pentru unul dintre cele mai valoroase romane ale lui L. Rebreanu trebuie sa consemnam câteva aspecte ale plusului modernist si contributiei sale originale la dezvoltarea romanului românesc. Padurea spânzuratilor analizeaza drama dezechilibrului si prabusirii sufletesti a unui om cu o constiinta zguduita de împrejurari vitrege ale vietii si razboiului. Din necesitati de simetrie compozitionala, romanul începe, rupând firul cronologic al actiunii, cu un element hotarâtor pentru pierderea echilibrului interior, cu scena executiei prin streang a soldatului ceh Svoboda, nume simbolic, în limba ceha acest cuvânt însemnând “libertate”. Capitolul doi, ca într-o retrospectiva cinematografica, vizual-dinamica, deruleaza selectiv pelicula vietii si antecedentele psihice, sociale, nationale, spirituale si educative ale lui Apostol Bologa, care vor explica la mari intervale de timp comportamentul sau. Initial, ca toti oamenii elementari ai scriitorului, fie ei citadini sau rurali,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org