Referat - Palatul Brukenthal II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
398
Etichete
palatul, brukenthal
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Palatul Brukenthal II
Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România, construit în etape, între anii 1778-1788, pentru a-i servi baronului Samuel von Brukenthal drept resedinta oficiala si pentru a adaposti colectiile sale.
Saloanele baroc, spatii de receptii si serate muzicale, pastreaza piese originale ale Palatului: sobele în stil rococo si neoclasic, tapetul de matase rosie si cel de hârtie pictat în stil oriental, candelabrele din sticla de Murano si piese de mobilier transilvanean de secol XVIII.
Istoric
Informatiile privind modul de constituire a colectiilor sunt foarte sumare, pastrându-se însemnari ale sotiei baronului în registrele de socoteli ale casei. Primele înregistrari referitoare la achizitii de tablouri au aparut târziu, în 1770, la o data când nucleul pinacotecii trebuie sa fi fost format.
Dupa revenirea sa la Sibiu, în calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), baronul si-a adus si colectiile, iar Calendarul lui Hochmeister pe anul 1790 mentioneaza printre atractiile orasului, pinacoteca, formata din 800 de tablouri si dispusa în 13 sali ale Palatului Brukenthal.
Pe parcursul timpului colectiile s-au îmbogatit atât prin achizitii, cât si prin donatii. In munca de clasificare si etalare a colectiei au fost implicati pictorii Johann Martin Stock si Franz Neuhauser jr., apropiati ai baronului. Ei au contribuit, de asemenea, la identificarea lucrarilor nesemnate, dupa cum reiese din prefata primului catalog tiparit al galeriei, editat în anul 1844. De fapt, primul catalog, manuscris, al pinacotecii (Älteste Katalog) a fost redactat de pictorul Franz Neuhauser jr., lucrare realizata înca din timpul vietii baronului. Inventarul arata o pinacoteca formata din 1070 de tablouri si adapostita în 15 încaperi de la etajul al doilea al Palatului.
În acest moment, la etajele I si II ale Palatului Brukenthal - devenit un veritabil Muzeu de Arta - se afla exponate din Galeria de Arta Na


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org