Referat - Pasa Hassan - balada culta

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
380
Etichete
pasa, hassan, balada, culta
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Demonstratie asupra faptului ca este o balada culta

Pasa Hassan
de George Cosbuc

Balada culta este opera epica în versuri, în care sunt narate fapte si întâmplari deosebite, personajele fiind puse în antiteza, elementele reale împletindu-se cu cele fabuloase.
Opera epica “Pasa Hassan”, al carei autor este George Cosbuc, are actiunea plasata în trecutul istoric, si anume relateaza în întâmplarile tragice din timpul bataliei de la Calugareni, iar accentul cade pe confruntarea dintre cei doi conducatori.
Actiunea este concentrata, se caracterizeaza prin dinamism si autenticitate, semnificative fiind în acest sens scena bataliei si scena în care este prezentata fuga lui Pasa Hassan.
Personajele principale sunt prezentate în antiteza, iar prin faptul ca numele personajului negativ apare si ca titlu al operei, pune în evidenta calitatile lui Mihai Viteazul, care devine si erou.
Mihai Viteazul reprezinta tipul conducatorului curajos, viteaz, patriot, iar pasa Hassan tipul conducatorului las si demn de mila.
Hiperbola folosita în caracterizarea eroului român amplifica fabulosul, si îl transforma astfel pe Mihai Viteazul într-un personaj de legenda (“Gigantica poart-o cupola pe frunte, \ Si vorba-i e tunet, rasufletul ger, \ Iar barda din stânga-i ajunge la cer, \ Si voda-i un munte”).
Modul principal de expunere folosit este naratiunea, cu ajutorul careia sunt narate aceste întâmplari neobisnuite, îmbinata cu dialogul, care imprima întâmplarilor autenticitate, si pe alocuri cu descrierea, care este folosita la crearea atmosferei.
Masura de 9-11 silabe, ritmul amfibrahic si folosirea unor rime gerunziale au menirea de a sugera aproape onomatopeic tropotul cailor, vuietul luptei si goana nebuna a lui Hassan.
Pe baza acestor trasaturi, putem spune ca opera literara “Pasa Hassan” este o balada culta.



Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org