Referat - Pasa Hassan - rezumat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
618
Etichete
pasa, hassan, rezumat
Descarcari
254
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PASA HASSAN



George Cosbuc este un rapsod al istoriei nationale, deoarece a ilustrat in poezia sa momente cheie din lupta poporului roman pentru libertate. Evenimentele evocate incep cu indepartatele vremuri dacice si sunt urmarite cronologic pana in contemporaneitatea poetului. Demnitatea, dragostea de tara a dacilor, conceptia lor despre viata si moarte constituie tema poeziei Decebal catre popor. Lupta romanilor transilvaneni in secolul al X-lea impotriva ungurilor in timpul consolidarii voievodatelor este prezentata emotionant in balada Moartea lui Gelu. Lupta antiotomana este urmarita de-a lungul mai multor etape: in epoca voievozilor din secolul al XVI-lea, infatisata prin poezia Pasa Hassan, in timpul revolutiei de la 1821 despre care scrie Oltenii lui Tudor si Razboiul de Independenta, eveniment caruia ii inchina volumul Cantece de vitejie.
Poezia Pasa Hassan apartine genului epic si este o balada. A fost publicata in 1894, realizata sub influenta Razboiului de Independenta, apoi inclusa in volumul Cantece de Vitejie. Poetul a folosit ca sursa de documentare opera lui N. Balcescu Romanii sub Mihai-voievod Viteazul, capitolul Calugarenii, referindu-se doar la momentul in care Mihai se avanta pe campul de batalie, provocandu-l pe Hassan la lupta deschisa.
Este o balada deoarece ilustreaza faptele de eroism ale unui personaj istoric cu insusiri exceptionale.
Balada evoca batalia de la Calugareni din anul 1595, elogiaza eroismul ostasilor romani sub conducerea lui Mihai Viteazul si satirizeaza lasitatea turcilor si a conducatorilor acestora.
Titlul este numele unui conducator al armatei otomane; prin intermediul starilor lui sufletesti se incheaga tabloul bataliei si mai ales imaginea neinfricatului domn muntean.
La inceputul poeziei se infatiseaza figura impunatoare a lui Mihai care patrunde vijelios printre dusmani urmat de vitejii sai. Maretia eroului este evidentiata prin constructia metaforica cu fulgeru-n mana, iar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org