Referat - Personaje de factura clasica

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
432
Etichete
personaje, factura, clasica
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CARACTERIZAREA PERSONAJELOR

Ca dramaturg, I.L.Caragiale nu se remarca numai prin arta compozitiei, a structurii conflictelor, ci si prin talentul exceptional in ceea ce priveste realizarea personajelor, prin care „face concurenta starii civile”. Caragiale a creat personaje vii reprezentative pentru societatea timpului respectiv, fiecare avându-si identitatea sa bine prezentata, trasaturile sale specifice, modul sau de a fi, de a gândi si a se exprima.
Personajele sale sunt asadar tipuri umane, personaje de factura clasica, având ca dominanta o trasatura careia i se subordoneaza alte trasaturi, pentru ca personajele, desi tipice, nu sunt realizate schematic, ci sunt privite in complexitatea lor. Astfel exista trasaturi comune si individuale care se contopesc in realizarea personajului.

Stefan Tipatescu

Stefan Tipatescu, prefectul orasului, este tipul junelui prim, al primului amorez, iar importanta acestuia este data de Caragiale prin asezarea pe primul loc in tabela „de persoane” cu sublinierea „prefectul judetului”. Aducându-l in prim plan, scriitorul îl caracterizeaza astfel : „putin agitat, se plimba cu „Racnetul Carpatilor” in mâna; e in haine de odaie.”
Arogant, el traieste sentimentul abandonarii unei cariere stralucite in favoarea partidului. Totodata, nu este lipsit de inteligenta, este instruit dar este, de multe ori, nestapânit, impulsiv, devenind chiar violent, asa cum se întâmpla într-una din confruntarile cu Nae Catavencu : „Mizerabilule ! Canalie nerusinata ! trebuie sa-mi dai aci scrisoarea, trebuie sa-mi spui unde e scrisoarea …ori te ucid ca pe un câine !” Aceste însusiri sunt evidentiate direct de Zaharia Trahanache, care precizeaza ca este „bun baiat, cu carte dar iute”. Asa se explica si faptul ca modul sau de exprimare nu se compara cu al altor personaje, folosind limbajul corect al unui om instruit.
El este unul dintre stâlpii puterii locale caruia îi apartine totul si de aceea face aluzie încalcând legea si accepta


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org