Referat - Personaje dominate

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
382
Etichete
personaje, dominate
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Personaje dominate


I. L. Caragiale, dramaturg si prozator, a fost un observator lucid si ironic al societatii românesti din vremea lui, un scriitor realist si moralizator. El foloseste satira si sarcasmul pentru a demasca moravurile societatii si pentru a crea personaje dominate de o morala reprezentativa pentru tipul si caracterul uman.
Principalul mijloc de construire a personajelor este comicul, foarte variat ca mod de manifestare; comicul de situatie , de caracter, de limbaj, de moravuri, de intentie, comicul de nume.
Opera literara ,,O scrisoare pierduta” , de I.L.Caragiale, apartine genului dramatic iar ca specie literara este o comedie.
Comedia este specia genului dramatic care satirizeaza întâmplari, aspecte sociale, moravuri, prin intermediul personajelor ridicole, între care se ivesc conflicte puternice.
,,O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale este o comedie de moravuri politice, ilustrând dorinta de parvenire a burgheziei în timpul campaniei electorale pentru alegerea de deputati.
În aceasta perioada se ivesc conflicte între reprezentantii opozitiei – Catavencu si grupul de intelectuali independenti si membrii partidului de guvernamânt–Stefan Tipatescu,Zoe,Zaharia Trahanache,Farfuridi,Brânzovenescu
Actiunea se petrece în capitala unui judet de munte la sfârsitul secolului XIX-lea.Autorul foloseste ca moduri de expunere predominante dialogul si monologul.
Subiectul comediei este realizat pe baza comicului de situatie în care sunt puse personajele,conturate prin comicul de caracter si comicul de limbaj.
EXPOZITIUNEA.Îl prezinta pe Ghita Pristanda, politaiul orasului care îi raporteaza lui Stefan Tipatescu, prefectul judetului ca si-a îndeplinit misiunea pe care o avusese. El aflase ca Nae Catavencu este în posesia unui document important care va face posibila alegerea acestuia în Camera Deputatilor.
INTRIGA comediei este declansata de gasirea acestui document misterios


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org