Referat - Personalitate complexa

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
315
Etichete
personalitate, complexa
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Personalitate complexa



Mircea Eliade a trait în perioada 1907-1986. S-a nascut în Bucuresti, la 9 martie, ca fiind al doilea fiu al capitanului de infanterie Gheorghe Eliade si al Ioanei Eliade, nascuta Stoenescu. Familia tatalui purta initial numele de Ieremia si era originara din Tecuci; dinspre mama provenea dintr-o familie de negustori din sudul tarii.
Vorbind despre obârsia sa scriitorul nota în Memorii : ,, … îmi placea sa ma stiu descinzând dintr-o familie de razesi moldoveni si un hangiu de la Dunare sau de la Olt.Tatal bunicului din Tecuci fusese razes si ma mândream ca eram doar a treia generatie de la opinci, ca, desi nascut si crescut la oras, eram înca atât de aproape de talpa tarii”.
Copilaria si-a petrecut-o la Râmnicu Sarat, Cernavoda si Bucuresti, localitati în care tatal sau era mutat cu garnizoana. Dupa absolvirea scolii primare de pe strada Mântuleasa, este admis la Liceul,,Spiru Haret”unde, la sfârsitul primului an este amenintat cu repetentia, din pricina corigentelor la limba româna, franceza si germana, si este salvat în ultimul moment, prin interventia profesorului de Stiintele naturale, care-l considera cel mai bun elev al clasei.
Dupa terminarea Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti (1928)trimite o cerere de bursa pentru studii de filosofie orientala în India, maharajahului Manindra Chandra Nandy de Kassimbazar. Va obtine bursa si va studia cu ilustrul istoric al filosofiei indiene Surendranath Dasgupta sanscrita si filosofia hindusa. O vreme va locui în casa profesorului sau din cartierul Bhowanipore, unde o cunoaste pe fiica acestuia, pe Maitreyi, de care se va îndragosti. Experienta de viata traita în casa lui Dasgupta, va constitui punctul de plecare al romanului ce va fi publicat în 1933.
Opera lui cuprinde o serie de romane cum ar fi: romanul de debut Romanul adolescentului miop din care au aparut în 1927-1928 câteva fragmente în Cuvântul, Universul literar si Viata literara. Acest roman exista în cinci-


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org