Referat - Pintea Viteazul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
3807
Etichete
pintea, viteazul
Descarcari
618
Nota
7.25 / 10 - 8 voturi

Pintea viteazul
Expozitiunea:Pintea se afla în slujba unui mare boier,Stupul.
Intriga:Când iese la arat Pintea face o greseala nefiind atent si plugul îi sare din brazda.Stupul l-a batut rau pentru astaa si atunci Pintea s-a hotarât sa nu-l mai slujeasca si sa plece în codrul verde.
Desfasurarea actiunii:În jurul unui foc mic stau o ceata de voinici.Pintea,un tânar cu parul ondulat,cu fata alba si foarte istet îi cheama la o viata libera si de lupta împotriva stapânilor asupritori.
În toata tara s-a raspândit vestea ca viteazul Pintea îi opreste pe negustori si le ia banii pentru a-i da saracilor oamenii domniei au trimis oaste mare pntru a-l prinde si a-l omorî.Pintea nu s-a-nspaimântat si si-a-ndemnat oamenii sa fie gata de lupta. Oaste mare împarateasca soseste si pandurii îi spun sa se predea. El îi înfrunta barbateste si îi alunga.
Domnii pun pret pe capul haiducului o suma mare de bani dar nimic nu-l atinge caci era vrajit de maica-sa de când era mic.
Pintea traia fericit în codrul verde,dar într-o zi îsi roaga ortacii sa mearga dupa provizii la Baia Mare.Acestia spun ca nu vor pleca decât dupa ce afla de ce poate muri el.Pintea le marturiseste secretul sau si apoi fârtatii pleaca la Baia.
Punctul culminant:Acolo sunt prinsi de panduri care reusesc sa afle de la ei cum poate fi ucis Pintea.
Deznodamântul:Vazând ca fratii lui nu se întorc el pleaca dupa ei.La baia pandurii îi cer sa se predea dar el refuza si se lupta cu ei.
Un pandur batrân ia ,,trei fire de grâu sfânt si plumbutul de argint,, si trage ochindu-l la subsoara.Pintea este doborât la pamânt si calul îl plânge.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org