Referat - Poemul eroic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
411
Etichete
poemul, eroic
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Poemul eroic

Creatie în versuri de mari dimensiuni în care se povestesc fapte marete , iar personajele sunt animate de sentimente nobile , creatia literara „Dan , capitan de plai” se încadreaza speciei literare-poemul eroic.
Actiunea poemului este plasata într-un trecut îndepartat , actiunea concentrându-se asupra câtorva personaje ce impresioneaza prin maretia si nobletea caracterului lor.
Ca în orice poem eroic , versurile sunt ample , au o tonalitate grava în concordanta cu evenimentele relatate.Textul poemului este împartit în sapte tablouri, fiecare tablou fixând câte un episod important.
Fiind o creatie epica , subiectul poemului poate fi narat pe momente.
Personajele, putine la numar , sunt przentate într-o viziune mitica, legendara, concentrându-se cu deosebire asupra actelor de vitejie a celor doi neînfricati razboinici,Dan si Ursan,în timpul luptelor cu tatarii.
Personajele sunt plasmuiri ale imaginatiei poetului si reprezinta simbolic eroismul popular anonim.
Dan, personajul central este un erou legendar al carui nume a ramas încrustat într-un vechi cântec popular asezat de poet în fruntea poemului.Eroul este prezentat la dimensiuni mitice.El este un vechi ostean al lui Stefan, pus sa pazeasa hotarul dinspre munti al Moldovei.
Asemanat cu un munte venerat al Moldovei ,Ceahlaul, eroul împrumuta ceva din maretia si masivitatea acestui munte.
Specific poemului eroic mai este si faptul ca personajele sunt plasate la granita dintre mit si realitate.
Utilizând procedee hiperbolice legate de fabulos, poetul îsi prezinta eroii ca pe niste uriasi din basme în permanenta legatura cu natura înconjuratoare, care este si ea mitologizata, traind emotiile eroilor în toate momentele subiectului.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org