Referat - Poezia Interbelica

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1472
Etichete
poezia, interbelica
Descarcari
774
Nota
9 / 10 - 1 vot

Poezia interbelica
George Bacovia(1881-1957)
Lirica lui e simbolistica (‘’Plumb’’, Scanteie galbene’’,Cu voi’)exprimand sentimentul solitudini,monotonia vietii,obsesia mortii,nevroze si atitudini halucinante.
Poeme in proza (‘Bucati de noapte’,,Dintr-un text comun’) ,prelungescmotivele starile si imag poeziei.
Opera sa depaseste prin profunzime si modernitate categoriile semantico stilistice ale simbolismului.
Barbu Ion (1895-1964)
Pseudonimul literar este Dan Barbilian.,poet si matematician roman. Lucrari in domeniul geometriei(‘Teoria aritmetica a idealelor,’Grupuri cu operatori’).
Ca poet a debutat la Sburatorul .Versurile de inceput parnasiene prin expresia solemna,sententioasa dezvaluie un spirit dionisiac ,o energie telurica.
Balade ‘’Dupa melci’’,’’Riga cripto si Iapona Enigel’’ transifigureaza un univers naturist.
In ultima perioda a creatiei se orienteaza spre o lirica ermetica si intiatica tintind puritatea esentelor( ‘’Joc secund’’, ’’Uvedenrode’’)
Lucian Blaga(1895-1961)
Poet dramaturg,filozof si eseist roman.
Lucian Blaga(1895-1961)
Poet dramaturg,filozof si eseist roman.
Initial expresionista cultivand vitalismul dionisiac,de esenta nietzscheana(‘Poemele lumini’,Pasii profetului’) Poezia sa este strabatuta de sentimentul dorului si obsesia mortii(‘In marea trecere’ ,’Lauda somnului’).
Ca dramaturg de formula expresionista interpreteaza original fondul mitic (‘Zamolxe’ , ‘Tulburarea apelor’,’Mesterul Manole’)
Si istoric national(‘Avram Iancu, Anton Pann) sau valorifica sugestia psihoanalizei(Daria ,Fapta)
Autobiografia ‘Hronicul si cantecul varstelor’urmareste formarea personalitatii sale intelectuale.
Romanul autobiografic ‘’Luntrea lui caron’’1990 este o cronica a destinului dramatic al autorului si poporului roman dupa al II-lea razboi mondial.
Traduce din literatura univresala (Goethe, Lessing, Holderin).
Tudor Arghezi(1880-1967)
Proza si versurile lui Arghezi exprimacu ardoare si dramatism setea de cunoastere ,incertitudinile existentiale ( ‘Cuvinte potrivite’ Ce-ai cu mine vantule) recupereaza frumosul din urat (‘Flori de mucigai’) ,configureaza din perspectiva cosmica universul microscopic ,miniatural casnic si familial ( Carticica de aseara,’Hore’,’Cartea cu jucarii’).
Schitele si portretele consacrate vietii monarhale,lumii politice si gazetaresti sau din inchisoare (‘ Icoana de lemn’, Poarta neagra’, Tablele din tara de Kuty)
Alte romane : Ochii maicii domnului, Cimitirul Buna-Vestire, lina, bilete de papagal,Cantarea omului, Frunze, Poeme noi, Silabe, Cadente,Razlete,Seringa
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org