Referat - Popa Tanda de Ioan Slavici

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
435
Etichete
popa, tanda, ioan, slavici
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Caracterizati personajul principal dintr-o nuvela studiata în clasele V-VIII.

Popa Tanda
de Ioan Slavici
- caracterizare -


Unul dintre marii clasici ai literaturii române, Ioan Slavici (1840-1925) a scris basme (Florita din codru, Zâna Zorilor), nuvele (Moara cu noroc, Padureanca etc.), romane (Mara, Din batrâni etc.) piese de teatru (Fata din birau, Gaspar Graziani) si a editat mai multe ziare si reviste.
Actiunea nuvelei “Popa Tanda” este plasata într-un sat de munte numit Saraceni. Protagonistul întâmplarilor fiind preotul Trandafir, poreclit de sateni popa Tanda, care în final reuseste, cu greu, sa schimbe mentalitatea oamenilor.
Parintele Trandafir este personajul principal al nuvelei, fiind prezent în toate momentele actiunii, si înfatisat în evolutia sa. Astfel, dupa trecerea anilor (“în vremea asta, parintele Trandafir a îmbatrânit cu zece ani”), timpul a lasat urme în parul si în barba sa, dar, sufleteste, a ramas mereu tânar: “verde, vesel si harnic”.
Parintele Trandafir este prezentat ca fiind fiul dascalului Pintilie din Butucani. El devine preot, îsi întemeiaza o familie si îsi profeseaza meseria aproape doi ani la Butucani, satul natal, dar în urma unor dispute cu enoriasii sai, este mutat la Saraceni, un sat asezat pe Valea Seaca, si care îsi merita pe deplin numele.
Apelând la caracterizarea directa, înca din expozitiune, naratorul evidentiaza unele calitati ale personajului principal. El este “un om bun; a învatat multa carte si cânta mai frumos chiar raposatul tatal sau (…). Vorbeste drept, cumpatat, ca si când ar citi din carte”. Este “harnic si grijitor” pentru ca asa este de priceput încât “aduna din multe si facea din nimica ceva. Strânge, drege si culege, ca sa aiba pentru sine si pentru altii”.
Naratorul gaseste însa din punctul sau de vedere si defecte, pe care le prezinta, de asemenea, direct. Este vorba de sinceritatea, corectitudinea si franchetea preotului, el fiind prea aspru în r


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org