Referat - Popa Tanda

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
369
Etichete
popa, tanda
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Popa Tanda
de Ion Slavici


a.) Definirea speciei
Nuvela ( termenul provine din fr. nouvelle , it. novella - ,, noutate , nuvela ,,)
se poate defini incepand cu secolele al XIV- lea si al XV- lea , ca naratiune in proza , uneori si in proza - de ex . Nuvele in proza a lui La Fontaine - ,cu un singur fir epic , urmarind un conflict unic , concentrat ; prsonajele , nu prea numeroase , sunt caracterizate succint , in functie de contributia lor la desfasurarea actiunii .

b.) Caracterizarea nuvelei
Nuvela prezinta de cele mai multe ori :
- fapte verosimile;
- un singur conflict ;
- intriga riguros construita ;
- tendinta spre obiectivare ;
- accentul pus mai mult pe definirea personajului .
Nuvela Popa Tanda , scrisa in 1873 dar publicata abia in 1875 in revista ,, Convorbiri literare ,, , este inclusa in volumul de debut ediorial ,, Novele din popor ,, , aparut in 1881 . Popa Tanda face parte din categoria nuvelelor inspirate din lumea satului ardelenesc , cu deznodamant fericit ( ex. La crucea din sat , Gura satului , Scormon ) . I. Slavici reconstiutie veridic , realist universul rural , printr-o tehnica de sorginte dickensiana , aceea a aglomerarii detaliilor semnificative . Prin nuvelele sale , I.Slavici pune bazele asa - numitului ,, realism poporan ,, .
Nuvela este , potrivit lui Pompiliu Marcea , o ilustrare a ideii morale ca ,, omul sfinteste locul ,, , ca ,, viata merita sa fie traita prin placerile firesti pe care le ofera ,, .

c.) Titlul nuvelei
Titlul nuvelei este constituit din substantivul ,, popa ,, si substantivul propriu ,, Tanda ,, , porecla data preotului randafir de satenii din Saraceni , un derivat regresiv de la verbul ,, a tandali ,, .

d.) Structura compozitionala
Nuvela are o structura clasica , prezentand toate momentele specifice subiectului .
1.)Incipitul nuvelei , in care se contureaza si expozitiunea , este u


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org