Referat - Portretul ciobanului si al maicutei batrane

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
676
Etichete
portretul, ciobanului, maicutei, batrane
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Portretul ciobanului si al maicutei batrane

Portretul ciobanului.
Miorita a fost considerata cea mai frumoasa epopee pastorala din lume, un adevarat ,,bulgare de aur’’ al literaturii populare romanesti. Ea a fost descoperita de Alecu Russo in muntii Vrancei si publicata de Vasile Alecsandri in volumul ,, Poezii populare’’. Poezia a circulat prin toate regiunile tarii in peste 1.000 variante. Se considera ca balada ar porni de la un fapt real petrecut intre pastori sau de la un bocet. Balada are la baza obiceiul stravechi al transhumantei.
Ciobanul moldovean este unul dintre cei trei pastori tovarasi într-ale pastoriei dar spre deosebire de ceilalti ,,E mai ortoman / C-are oi m-ai multe / Mandre si cornute / Si cai invatati / Si câni mai barbati’’ lucru care sporeste invidia celorlalti doi. Sub aspect fizic el reprezinta un ideal de frumusete tinereasca si de o cuceritoare barbatie. Frumusetea sa tulbura si farmeca in acelasi timp. El este inalt ,,tras printr-un inel’’ delicat, gingas si fermecator. Are fata alba ca spuma laptelui, mustata deasa precum spicul grâului, parul si ochii negri precum spun versurile: ,,Mandru ciobanel / Tras printr-un inel / Fetisoara lui / Spuma laptelui /Mustacioara lui / Spicul graului / Perisorul lui / Pana corbului / Ochisorii lui / Mura campului’’
Descrierea portretistica a ciobanului este de mare arta si realizata cu ajutorul unei expresii comparativ metaforice ai caror termeni denumesc elemente din natura. La aceste procedee artistice se adauga cele 5 diminutive ,,ciobanel’’, ,,fetisoara’’, ,,mustacioara’’, ,,perisorul’’, ,,ochisorii’’ care sporesc gingasia si frumusetea ciobanului. Baciul apare asemenea unui Fat-Frumos al basmelor noastre populare. Însusirile fizice sunt prezentate direct si ele le presupun si pe cele morale deoarece frumusetea fizica este o completare a frumusetii morale. Toate insusirile fizice sunt prezentate direct prin gura mamei.
Ciobanul moldovean are devota


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org