Referat - Portretul scriitorului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
343
Etichete
portretul, scriitorului
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi










Portretul scriitorului






Ion Creanga a intrat in literatura cu un fond sufletesc si intellectual de origine taraneasca, format mai intai in perimetrul vietii humulestene si dezvoltat, apoi, intr-un univers rural mai larg, care, pri extindere, poate fi considerat al intrgului popor roman. Acest fond ii va procura material operei si-si va pune amprenta asupra individualitati lui artistice, care face din Creanga scriitorul roman cel mai apropiat de spiritual creatiei folclorice.
O particularitate a omului si scriitorului este jovialitatea, semn al vitalitatii si al dragostei de oameni. Scriitorul rade pentru starni hazul, pentru a crea buna dispozitie – atitudine pe care o propune ca solutie optimista de viata.
Socotit la inceput auor ,,poporal” , el s-a dovedit, in realitate, un artist profound original, care a creat, pornind de la folclor, o opera de neta individualitae, cu elemente caracteristice, de neconfundat, rezutat al unei inteligente artistice superioare si al unei inzestrari lingvistice remarcabile.
In galeria marilor clasici ion Creanga se distinge ca maestro al povestirii. Opera sa, sinteza spirituala a poporului nostrum, este, dupa expresia memorabila a lui Garabet ibraileanu, o adevarata epopee (,,Creanga este Homer al nostru”) in care ne recunoastem fiinta nationala in datele ei fundamentale. Scriitor ,,poporal” prin izvoarele inspiratiei si prin accesibilitatea larga, autorul ,,povestilor” si al ,,Amintirilor din copilarie” reprezinta o valoare perena, profound originala prin rafinamentul artei sale. Ion Creanga e un ,,artist superior”(G. Calinescu) in care poporul intreg isi regaseste vocatia creatoare, iar ,,Amintiri din copilarie” reprezinta, incontestabil momentul cel mai inalt al artei sale de povestitor.
Creanga a valorificat intregul tezaur al limbii populare dintr-un trecut milenar, cu tot ceea ce a putut primi si pastra ea din experienta, simtirea si imaginatia vorbitorului ei.
Povestitor fara pereche, Ion Creanga si-a compus op


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org