Referat - Povestea teiului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
915
Etichete
povestea, teiului
Descarcari
371
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MIHAI EMINESCU “ Fat- Frumos din tei “ si ” Povestea teiului”

LUCRARE COMPARATIVA

M.Eminescu este poetul reprezentativ al literaturii române , “ poetul nepereche” creator al unei opere care strabate timpul cu o forta nealterata , traind într-o perpetua actualitate .
Poemele “Povestea teiului” si “Fat-Frumos din tei” dateaza din perioada în care Eminescu cauta modul în care sa realizeze un poem de specific national . Poemele sunt identice ca tema si ca motiv însa ele se fac diferite prin felul de expunere a autorului , deasemenea prin încheerea lor care evidentiaza imagini simbolice diferite cum ar fi “ cornul” a carui imagine apare mai des si cu o însemnatate mai mare în” Povestea teiului” iar imaginea “ calului alb” ce simbolizeaza timpul, trupul angelic , destinul cast, apare cu o simbolica mai mare în” Fat-Frumos din tei” .
Primele cinci strofe din poeme sugereaza un dialog între Blanca si tatal ei , axat pe doua concepte fundamentale despre lume si viata ; tatal îi hotaraste asezarea într-un schit , spre a duce o viata astetica , pentru ca sa rascumpere pacatul parintesc , însa Blanca se opune, ea respinge hotarîrea tatalui pentruca ea nu poate sa conceapa lumea ca univers al sacrificiului ; lumea ei reese din sufletu-i tînar , vesel, doritor de dragoste , de joc în “Fat-Frumos din tei” si de dant , muzica , padure în “Povestea Teiului “. , însa hotarîrea tatalui este ferma ceea ce si determina o reactie romantica , un refugiu în codru , o evaziune fata de realitate , care se prefigureaza în strofa a saptea ; tot aici ne apare pentru prima data calul alb( atît în Fat-frumos , cît si-nPovestea teiului.) care-i devine bun tovaras ..
În centrul peisajului eminescian se afla codrul , izvorul si teiul , un peisaj mitic în a carui adîncime simbolica se concentreaza natura , iubirea , timpul , sub incideanta vrajei magice .


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org