Referat - Proza literara realista

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
369
Etichete
proza, literara, realista
Descarcari
255
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Proza literara realista

Prozator, eseist, dramaturg, editor, traducator, scriitorul Marin Preda a ramas nemuritor.
Nascut în satul Silistea-Gumesti din zona teleormaneana, a pus la temelia gândirii sale scriitoricesti notiuni fundamentale de istorie, adevar, realitate absolut indispensabile prozei literare realiste. Satul Silistea-Gumesti a fost transformat în mod miraculos de prozator într-un univers monadic, perfect închis în sine si urmând legi organice. Si-a facut studiile la Scoala din Bucuresti.
Prima realitate scriitoriceasca, a ramas constanta în opera lui Marin Preda, este cea rurala, a satului românesc din Câmpia Dunarii (volumele sale de nuvele), pentru ca apoi sfera sa se extinda si asupra altor medii sociale, maturitatea sa artistica ilustrându-se în romane: “Morometii I” - 1955; „Morometii II” - 1967”; „Cel mai iubit dintre pamânteni,” 3 volume; „Risipitorii” - 1962; „Intrusul” -1968 „Marele singuratic” - 1972; „Delirul”-1975:



Satul lui Marin Preda este un univers închis, refractar la noul ce vine dinafara si urmând ritmurile eterne ale naturii, ciclurile biologice. În ceea ce priveste taranii respecta legile, traditiile, obiceiurile si datinile, "glasul pamântului" pune stapânire pe întreg comportamentul lor moral.
Marin Preda exceleaza în oralitate, încarcata de ironie subtila, alternând si topind laolalta stilul direct cu stilul indirect, dând profunzime gândului omenesc. Se remarca o rara dexteritate a folosirii simultane a timpurilor verbale care amplifica perspectiva narativa; viziunea scenica, folosirea dialogului, simtul cosmic si tragic, adânca observare psihologica contureaza un mare prozator, realist-psihologic si social, cu totul original.
Romancier talentat, Preda se naste în judetul Teleorman, în Silistea-Gumesti, în familia lui Tudor Calarasu. Termina în sat sapte clase si, între 1937-1940, este elev la Scoala Normala din Abrud, continuata la Cristuru


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org