Referat - Rascoala de Liviu Rebreanu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
335
Etichete
rascoala, liviu, rebreanu
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Liviu Rebreanu-Rascoala

*Se misca tara*

Capitolul I : „Rasaritul”
1.În drum spre Bucuresti, cu trenul, Ilie Rogojianu, arendasul mosiei Olena Dolj, se întâlneste cu Simion Modreanu, director al Ministerului de Interne, lingusându-se, sperând ca atunci când va avea nevoie de el, îl va ajuta. Tot în acel compartiment era si Grigore Iuga, care a facut cunostiinta cu arendasul, acesta cunoscându-l pe tatal sau, care avea 7000 de pogoane de pamânt în Arges, aproape de Teleorman. Trenul a ajuns la destinatie, arendasul a chemat un hamal si o birja. Grigore Iuga astepta ca toata lumea sa se dea jos din tren, apoi a luat o birja spre calea Grivitei, apoi spre casa lui, pe strada Argintari.
2.Când a ajuns la casa lui, servitorii l-au asteptat cu un strain la poarta. Era Titu Herdelea, care venise în Bucuresti, pentru a apela la cumnatul lui Grigore Iuga, care era deputat(Gogu Ionescu), pe care l-a întâlnit pentru prima data la Sângeorz si i-a promis ca îi va face rost de un post de gazetar. Grigore Iuga l-a invitat în casa, i-a aratat gospodaria, l-a invitat la masa, a refuzat pentru ca era asteptat la Gavrilas, de bastina din Amaradia si care îl cunostea foarte bine pe învatatorul Herdelea.
3.Titu a fost invitat la masa, la ora opt, în strada Academiei, la Enache. S-a dus la gazda lui, apoi a luat masa la Gavrilas, agent secret în politia capitalei, care se ocupa cu controlul hotelurilor. A cunoscut-o pe Marioara, fata lui Gavrilas, eleva la scoala profesionala. Aceasta i-a spus ca nu e prea buna la limba româna, si Titu s-a oferit sa o mediteze. Dupa masa, s-a dus la gazda lui, Elena Alexandrescu, care avea o fiica Mimi, casatorita cu Vasile Popescu, un doctor în Pitesti, iar doamna traia cu Jean Ionescu, copist la interne. Titu i-a spus ca este invitat în oras de catre Iuga, la Enache, iar doamna si-a adus aminte de timpurile pe când ea mergea cu sotul ei la Enache si luau masa. A venit factorul cu o scrisoare de la parintii lui din Amaradia, spunând ca vor face n


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org