Referat - Razboiul si datoria noastra

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
943
Etichete
razboiul, datoria, noastra
Descarcari
325
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DISCURSUL ORATORIC
Razboiul si datoria noastra
de Barbu Stefanescu Delavrancea
demonstratie –

Opera lui Barbu Stefanescu Delavrancea, “Razboiul si datoria noastra”, este un discurs oratoric, deoarece se adreseaza publicului, a fost rostit la “sesiunea extraordinara a Academiei Române” din 1916. Tema acestei opere este necesitatea intrarii României în razboi pentru întregirea tarii prin recuperarea teritoriilor pierdute si realizarea visului tuturor românilor – unirea: “Istoria povesteste izbânzile si suferintele, gloria si urgia, pe cari le-a gustat si le-a îndurat neamul nostru nefericit adeseori si pururea cu acelasi instinct si cu acelasi gând de unire.” În acest citat si pe tot parcursul operei se observa si faptul ca autorul doreste sa convinga auditoriul prin limbajul expresiv si argumentele aduse.
Aceasta creatie a lui Barbu Stefanescu este un discurs oratoric si pentru ca are si o structura specifica acestui fel de text. În exordium, dupa cum am spus si mai sus, autorul doreste sa câstige atentia si simpatia publicului care îl asculta. Urmeaza a doua parte, naratio, sau expunerea faptelor : “ De doi ani si mai bine Europa înoata în sânge. Milioane de vieti s-au stins si se sting, unanim si eroic…”
În diviziunea argumentarii se prezinta ideea principala folosita ca argument, unde oratorul povesteste ca toate “izbânzile si suferintale” îndurate de români de-a lungul istoriei au avut un singur scop: unirea nationala, care va putea fi înfâptuita doar intrând în razboi, dupa parerea lui Delavrancea.
Argumentarea sau demonstratia este a patra parte din continutul discursului oratoric al lui Barbu Stefanescu Delavrancea. Autorul crede ca Unirea mult dorita se va realiza pentru ca “moldovenii, ardelenii si muntenii … sunt acelasi neam din aceeasi tulpina”, dar ei sunt “o fiinta pe care Carpatii nu o despart, ci o întregesc.” În acest sens publicul este convins si de faptul ca românii au o limba comuna, “asa ca motul din Ardeal sa înte


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org