Referat - Recapitulare

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
485
Etichete
recapitulare
Descarcari
272
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tema

Precizati printr-un eseu de 1-2 pagini acea relatie de putere care v-a impresionat cel mai mult, punând în evidenta mijloacele literare folosite de scriitor pentru a o crea.

In nuvela “ Itic Strul, dezertor” este prezentata una din paginile negre ale relatiei autoritatilor cu societatea civila. In aceasta nuvela este dezvaluit adevarul despre autoritatile antisemite si despre crimele pe care acestia le-au savârsit împotriva evreilor.
Prin acasta nuvela autorul, Liviu Rebreanu, a ilustrat doua aspecte: modul în care autoritatile vegheau asupra “bunastarii “ populatiei, care statea mereu sub teroare, si gradul de inteligenta scazut al autoritatilor acelor vremuri, ele nefiind în stare sa-si creeze propriul mod de guvernare, copiindu-l pe cel german.
“Itic Strul, dezertor” este povestea tragica a unui soldat evreu pe care asprimea regimului si locotenentul antisemit l-au facut sa-si puna capat zilelor, considerând ca îi este mai bine mort decât sa fie dezertor.
Tensiunea care transpare din rândurile nuvelei se face în mod gradat. La început ea apare doar ca o nedumerire a soldatului evreu asupra comportamentului caprarului “De ce tace omul asta?” Apoi ea se intensifica, nedumerirea transformându-se într-un sentiment de panica, Itic simtind parca ca viata sa este în pericol. “ Glasul caprarului, straniu si putin tremurat, I se prelinse în inima ca o amenintare neînteleasa”. Temsiunea atinge cotele maxime când caprarul îi marturiseste lui Itic adevaratul scop al misiunii, acela de a-l omorâ. In acele momente, caprarul îi spune lui Itic tot, nevrând sa poarte în suflet vinovatia unei crime premeditate, dar nu de el ci de locotenent, care , facând abuz de putere, încerca sa puna pe primul plan conceptiile sale rasiste, în locul unei prietenii adevarate ca cea a lui Itic si a caprarului Ghioaga. “Mie don locotenent mi-a dat ordin sa… Ghioaga îsi curma vorba speriat de ochii soldatului (…)-Sa ma omori? starui Itic -Sa te omor! facu stins caprarul. Si sa te îngrop


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org